Helyi gazdaság

2017.01.12. 12:07

Milliárdos cégek tűnnek el

Budapest - A magas árbevétel nem jelent garanciát minden nagyvállalat hosszú távú életképességére.

Budapest - A magas árbevétel nem jelent garanciát minden nagyvállalat hosszú távú életképességére.

Bár a törölt cégek döntő többsége mikrovállalkozás, nem szabad megfeledkezni a kevés számú, de annál jelentősebb szerepet betöltő megszűnő nagyvállalati körről sem.

Időbe telik

Bár a cégek életpályája általában nem egyik pillanatról a másikra ér véget, a megszűnő cégek komoly része korábban milliárdos árbevételű vállalkozás volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. Például 2016-ban 41 olyan céget szüntettek meg, amely 5 évvel ezelőtt még több mint 3 milliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 41 közül pedig nyolc igazi gigavállalat, 15 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt. „Bár a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokéhoz képest, sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy önmagában a magas árbevétel még nem jelent garanciát általánosságban minden nagyvállalat hosszú távú életképességét illetően” – fogalmazott az Opten szakértője. A hazai cégstruktúra érdekessége az is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem lehet már 5 éves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort egy jó részük nem éri el.

Jönnek, mennek

Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszüntetésüknél is látványosabb” – elemelte ki Pertics Richárd. Öt év nagyon sok idő lehet a cégek életében, például a 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a 3 milliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet. Az adatokhoz kiegészítésként hozzá tartozik, hogy új cégek szűnhetnek meg, és jöhetnek létre átalakulással, összeolvadással, szétválással, de a statisztikát alapvetően nem befolyásolja a jogelődök és jogutódok figyelembe vétele sem.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában