Helyi gazdaság

2013.04.08. 14:37

OGY - Egyszerűbben nyithatnának befektetési számlát a külföldön élő magyarok

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Egyszerűbben nyithatnának befektetési számlát a külföldön élő magyarok, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfőn erre vonatkozóan fogadott el és nyújtott be bizottsági módosító javaslatot a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításához.

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Egyszerűbben nyithatnának befektetési számlát a külföldön élő magyarok, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfőn erre vonatkozóan fogadott el és nyújtott be bizottsági módosító javaslatot a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításához.

A bizottság hétfői ülésén a kormánypárti képviselők és a Jobbik igen, valamint az MSZP tartózkodása mellett támogatta az indítványt.

Tárnoki-Zách Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Nemzetközi Pénzügyi Főosztály főosztályvezetője elmondta, hogy a tárca előzetes véleménye szerint támogatható a bizottsági módosító indítvány.

Kifejtette: a javaslat Koszorús László (Fidesz) indítványára épül, amely azt tenné lehetővé, hogy a magyar pénzügyi szolgáltatók is befektetési számlát nyithassanak ügyfeleiknek anélkül, hogy ezeknek az ügyfeleknek személyesen meg kellene jelenniük a bankfiókban.

Tárnoki-Zách Péter jelezte: a kormánypárti képviselő által benyújtott javaslat ezt csak akkor tette volna lehetővé, ha a befektetési számlát ugyanannál a pénzintézetnél nyitja az ügyfél, amelynél már folyószámlája működik.

Annak érdekében, hogy ez a konstrukció valóban működőképes legyen, és például a határon túli magyarok is magyar pénzintézeteknél tudjanak befektetési számlát nyitni, vagy akár magyar államkötvényt tudjanak vásárolni, ahhoz szükség volt egy komplexebb rendszer kialakítására.

A bizottsági módosító javaslat értelmében a pénzintézet vagy a befektetési szolgáltató egy online felületet biztosít, ahol a leendő ügyfél megadja személyazonosító adatait, és személyazonosító iratainak másolatait e-mailen szkennelve vagy faxon is elküldheti, ha nem merül fel pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására utaló adat vagy körülmény.

Az ügyfélnek egy más - megfelelő pénzmosási szabályozással bíró - országban vezetett folyószámlájának adatait is meg kell adnia, ezt a befektetési szolgáltató ellenőrzi, és így az ügyfél személyes megjelenése nélkül is biztosítható a számla megnyitása.

További biztonsági rendelkezés, hogy amíg az ügyfél személyesen nem jelent meg személyazonosítás céljából, addig a befektetési számlán kizárólag az általa a regisztrációnál megadott, úgynevezett igazolt számlán keresztül lehet pénzmozgást végezni - mondta Tárnoki-Zách Péter.

A költségvetési bizottság módosító javaslata pontosan meghatározza az igazolt számlát vezető pénzintézettel való kapcsolatfelvétel tartalmát, a válaszadási határidőt, valamint előírja azt is, hogy a megkeresett pénzintézet a kapott adatokat köteles megsemmisíteni, ha azok nem az ő ügyfelére vonatkoznak.

Az ülésen a képviselők megtárgyalták az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két jelentését is: a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (amely a Magyar Demokrata Fórum jogutódja) 2010-2011-es gazdálkodásának ellenőrzéséről, másrészt a rendszeres állami támogatásban nem részesülő egyes pártok utóellenőrzéséről szólót. Utóbbi keretében a Független Kisgazdapártot, és a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot ellenőrizte az ÁSZ.

Horváth Balázs, az ÁSZ felügyeleti vezetője kiemelte: a rendszeres állami támogatásban nem részesülő pártok törvény által előírt éves pénzügyi beszámolója nem biztosítja a gazdálkodás átláthatóságát, összehasonlíthatóságát. A párttörvény minden ilyen pártot kötelez arra, hogy beszámolóját határidőre megjelentesse, de többségük - több mint 90 százalékuk - nem tesz eleget beszámolási kötelezettségének. A párttörvény ugyanakkor nem szankcionálja a határidő elmulasztását - hívta fel a figyelmet Horváth Balázs.

Elmondta többek között, hogy a parlamenten kívüli, rendszeres költségvetési támogatásra nem jogosult pártok tiltott bevételszerzése sem szankcionált, csak az állami támogatásra jogosult pártoké.

Horváth Balázs szólt arról is, hogy például a Jólét és Szabadság több mint 400 millió forint kedvezményes hitellel vásárolt ingatlanokat, de tőke- és kamattörlesztési kötelezettségeinek nem tett eleget; a bevételek több mint hatszorosára rúgó tartozások rendezésére pedig nincs lehetőség. Hangsúlyozta, az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg a törvényességi anomáliák feloldásához, így például indítványozta a mérleg, az eredménykimutatás és a kiegészítő tájékoztató elkészítését, közzétételét, illetve hogy legyen kötelező könyvvizsgálat alkalmazása ezeknél a pártoknál.

A téma jelenleg is aktuális, mivel a párttörvény megújítása az Országgyűlés napirendjén van - hangsúlyozta.

Nyikos László (Jobbik), a bizottság elnöke szerint nem gyakorlat nemzetközi szinten, hogy a számvevőszék ellenőrzi a parlamenten kívüli pártok gazdálkodását, bár jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mely szervezet feladat ez. Úgy vélte, hogy az ügyészség törvényességi ellenőrzése megfelelőbb lenne, és ebben az esetben az ÁSZ ellenőrzési kapacitásait ennél nagyobb horderejű kérdésekre fordíthatná. Elmondta: határozati javaslattervezetet készít, mert valamit valóban tenni kell, hogy javuljon a helyzet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában