Helyi gazdaság

2013.03.18. 13:24

MSZP: Matolcsy kinevezése veszélyes útra terelte a gazdaságot

Budapest, 2013. március 18., hétfő (MTI) - Az MSZP szerint veszélyes útra terelte a magyar gazdaságot és pénzügyi rendszert a miniszterelnök azzal, hogy Matolcsy Györgyöt állította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.

Budapest, 2013. március 18., hétfő (MTI) - Az MSZP szerint veszélyes útra terelte a magyar gazdaságot és pénzügyi rendszert a miniszterelnök azzal, hogy Matolcsy Györgyöt állította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: két héttel az új jegybankelnök beiktatása után egy euró már 307 forintot ér, míg Matolcsy György kinevezése előtt 290 forint körül volt az euróárfolyam, és hasonló mértékben gyengült azóta a forint a svájci frankhoz viszonyítva is.

Az MSZP-s politikus szerint Matolcsy György már gazdasági miniszterként megbukott, MNB-elnöki jelölése pedig Orbán Viktor alkalmatlanságát jelzi.

Józsa István kifejtette: abból a tíz célból, amelyet Matolcsy György 2010. májusi miniszteri meghallgatásán kitűzött, kilencben kudarcot vallott, és csak a 3 százalék alatti költségvetési hiány teljesült, ennek azonban nagy ára volt: a kormány "2700 milliárd forint megszorítást hajtott végre" és államosította a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Ezzel letérítette Magyarországot a fenntartható növekedési pályáról és szociális válságot idézett elő - hangoztatta a szocialista politikus.

Kitért arra is, hogy Matolcsy György két és fél évig tartó minisztersége alatt nagyjából 600 milliárd forinttal nőtt az államadósság, a versenyszférában 36 ezerrel kevesebb dolgoznak, mint a kormányváltáskor, a gazdaság növekedésből recesszióba süllyedt, a beruházási ráta 22-ről 16 százalékra csökkent, az adóterhelés mértéke pedig emelkedett, a fogyasztás visszaesett.

Józsa István arról is beszélt, hogy véleményük szerint Varga Mihály közelmúltbeli miniszteri meghallgatásán beismerte az eddigi gazdaságpolitika kudarcát és változásokat sürgetett a növekedés beindítása érdekében.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában