Bagolymustra az Apollóban

2024.02.25. 10:55

Debreceni Harry Potter-hétvége: miért nem pislogott soha Hedvig a filmben? Itt a válasz! – fotókkal

„Hedvig miért fehér, ha Bogyóka barna?” – kérdezte egy kisfiú a földesi madarásztól a Debreceni Harry Potter-hétvégén.

Nagy Emese

Nagy érdeklődés övezte a madársimogató programot Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Bagolyelőadás és madársimogató programok színesítették a Debreceni Harry Potter-hétvégét szombaton az Apolló moziban. Az esemény szinte telt ház mellett zajlott, kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak, mit tudhatnak meg Hedvigről, a hóbagolyról, aki több volt, mint Harry háziállata. Mindemellett ki ne szeretne egy cuki baglyot simogatni, fotózkodni vele?

Imre István madarász úgy érezhette magát, mintha vizsgán lenne, ugyanis a mintegy 150 érdeklődő egyfolytában kérdésekkel bombázta, illetve Bogyóka, a karján „páváskodó” macskabagoly sem győzte mozgatni a kis buksiját, folyamatosan szólongatták a gyerekek a hároméves madarat.

Miért fehér a hóbagoly?

„Hedvig miért fehér, ha Bogyóka barna?” – kérdezte az egyik kisfiú a földesi madarásztól, aki elmondta, a hóbagoly többnyire a sarkkör hideg részein található meg, amelyeket szegényes növényzet és vastag hótakaró jellemez – így tehát a fehér madár kénytelen volt alkalmazkodni a környezetéhez, úgy, ahogyan a macskabagoly is teszi. – Ahhoz, hogy biztonságban tudják magukat, fontos, hogy az élőhelyükön el tudjanak rejtőzni, ami csak úgy lehetséges, ha a „ruhájuk” színe megegyezik a körülöttük lévő élővilágéval – mondta Imre István. Majd jött is a következő kérdés, egy kislány érdeklődött, miért nem pislogott soha Hedvig a Harry Potter-filmekben. A szakember mosollyal az arcán úgy fogalmazott,

minden madár pislog, így a hóbagoly is, csak nekik a pislogóhártyájuk egy átlátszó membrán, ezért tűnik úgy, mintha soha nem hunynák be a szemüket egy pillanatra sem.

20240224-bagoly-simogato-Debrecen-KA_1
Imre István madarász a szombati rendezvényen
Forrás: Kiss Annamarie

Meddig él egy bagoly?

A madarász megosztotta, a baglyok akár 25-30 évig is élhetnek, viszont a természetben csak 4-8 év a jellemző; ez azért van így, mert a vadonban sokkal hamarabb bajuk esik, annyira sok a külső behatás. – Meg lehet őket tanítani levelet hordani? – dobta be a rendkívül jó kérdést egy kisfiú, aki minden bizonnyal már néhányszor elképzelte, ahogy várja a saját kis Hedvigjét az ablakban.

Őszinte leszek, én még nem próbáltam Bogyót hasonlóra tanítani, az biztos, bármit megtart a csőrében egy kis jutalomfalatért, viszont arra nem képesek, amire egy papagáj. A baglyok nem túl játékosak, ami azért van, mert igazából vadászmadarak, van bennük valamiféle komorság

– mondta Imre István.

Hozzátette, a baglyok lába végig tollas, ugyanis az nekik egyféle védőkesztyű, hogy amikor megfogják, megragadják az élelmüket, ne okozzon rajtuk sérülést. – Akár 50 méterről meghallják az egér cincogását a 10 centis hó alatt is – tudatta a madarász.

A felnőttek ugyanolyan érdeklődést mutattak, mint a kisiskolások, és az előadást követően senki nem hagyta el a helyiséget, mindenki sorba állt, hogy fotózkodhassanak Bogyóval – aki minden bizonnyal, ha tehetné, felkeresné most Hedviget, hogy legalább valamit adjon neki cserébe, ha már órákig miatta kellett sztárként viselkednie.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában