Óriási az érdeklődés

2024.02.19. 15:22

Tudjuk, ki lesz ott a Debreceni Harry Potter-hétvégén: mindenki

A belvárosban, egymáshoz közeli helyszíneken lesznek a programok, így hoppanálni sem kell.

Hajnal László

A Roxfort Debrecenben fog megelevenedni

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Hamarosan minden debreceni mugli, vagyis nem varázsló származású számára elérhetővé válik a híres varázslóiskola, a Roxfort világa. A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft és Némethy-Szilágyi Norbert ugyanis február 23 és 26 közötti a cívisvárosba varázsolja az első Debreceni Harry Potter-hétvégét.

CM20240219_Harry Potter hétvége sajtáj_Apolló_HAON (1)
Némethy-Szilágyi Norbert, a Borostyán Produkció alapítója
Forrás: Czinege Melinda

A háromnapos fesztiválra akkora igény mutatkozott, hogy több programja már telt házas, így csak láthatatlanná tévő köpenyben vagy százfűlé-főzet elfogyasztása után juthatunk be, azonban számos érdekes és rendhagyó elemmel készültek a szervezők, akik hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről az egyik fő helyszín, az Apolló Mozi Kertész Mihály-teremében.

Némethy-Szilágyi Norbert, a Borostyán Produkció alapítója arról beszélt, hogyan eszkalálódott az eredetileg egyszerűnek kigondolt, tematikus rendezvény. A Harry Potter-hétvége főszervezője felvázolta, hatalmas érdeklődés fogadta a meghirdetett eseményt, így 29 programpontot sikerült konkretizálni, ami azóta 36-ra bővült. Elmondta, szem előtt tartották, hogy a rendezvény hét helyszínét gyalogosan is be lehessen járni.

Az olvasást szeretnék újra divatba hozni

A főszervező hangsúlyozta, a Harry Potter-hétvége egy kísérleti rendezvény, aminek a visszajelzéseiből építik fel a nagyobb szabású, május elejére tervezett programot. Némethy-Szilágyi Norbert kifejtette, legfőbb céljuk az olvasás népszerűsítése volt, emiatt – bár megtisztelőnek tartják az érdeklődést – több profitorientált céget is visszautasítottak, mert nem szerették, hogy a cégek termékeire terelődjön a figyelem. Elárulta, felolvasóestek, podcast, slam poetry-est mellett olyan programok is szerepet kaptak, melyek ebben a tematikában még nem voltak elérhetőek Debrecenben.

CM20240219_Harry Potter hétvége sajtáj_Apolló_HAON (3)
Fejér Tamás, az Apolló Mozi filmszínház vezetője
Forrás: Czinege Melinda

Fejér Tamás, az Apolló Mozi filmszínház vezetője úgy véli, három franchise létezik a világon, amelyek mindig meg fogják mozgatni az embereket: a Harry Potter, a Star Wars és A gyűrűk ura.

Egy ilyen volumenű rendezvény részesének lenni nemcsak megtiszteltetés, de mindenképp megsüvegelendő egy nézőket elérni kívánó mozi számára

– mondta. Örömét fejezte ki, hogy egy Harry Potter tematikájú, várhatóan az egész várost megmozgató rendezvénysorozat fő helyszíneként szerepelhet a mozi, mely péntektől vasárnapig számos programmal várja az érdeklődőket.

Fejér Tamás elárulta, filmszínházként szerették volna mind a hét részt, vagyis mind a nyolc filmet beemelni a kínálatba, azonban kísérleti rendezvény lévén az első négy filmet fogják levetíteni, a Harry Potter és a bölcsek kövét ráadásul angol nyelven is megtekinthetik a nézők.

A filmszínházvezetőtől megtudtuk, a filmvetítésen túl lesz cosplay-show, a Titkok Kamrája bemutatója előtt a jelmezben érkezők féláron tekinthetik meg a filmet. A Kertész Mihály-teremben bagolysimogatót is szerveznek, valamint az egyik legkiemelkedőbb programnak egy beszélgetés ígérkezik Gacsal Ádám szinkronszínésszel, a Harry Pottert megformáló Daniel Radcliffe magyar hangjával. Emellett Harry Potter Kvíz is lesz gyerekek és felnőttek számára is.

A közösségi programokon van a hangsúly

Horváth Andrea, a Debreceni Kreatív Közösség koordinátora elmondta, a programsorozatban való részvételt a Harry Potter-jelenség kultikussága mellett a közösségszervezés lehetősége tette vonzóvá számukra. Elmondta, civil közösségként igyekeznek Debrecen belvárosában olyan teret biztosítani, ahol kicsik és nagyok együtt lehetnek. 

CM20240219_Harry Potter hétvége sajtáj_Apolló_HAON (5)
Horváth Andrea, a Debreceni Kreatív Közösség koordinátora
Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Német Kulturális Fórum elnökeként emellett fontosnak tartja, hogy a városban élő külföldiek számára is egyfajta kulturális ernyőként működjenek, ezért a Harry Potter-hétvégén több angol nyelvű programmal várják az érdeklődőket. Hozzátette, főként az élményfestésre és kézműves foglalkozásokra helyezik a hangsúlyt.

– Magyarország egyetlen gyerekkönyvesbolt-hálózataként legfőbb célunk, hogy olvasóvá neveljük a gyermekeket, és a Harry Potter-sorozat volt az, ami nagyon sok gyermekkel megszerettette az olvasást, így nem volt kérdés, hogy ezen a programon mi is szeretnénk részt venni – fejtette ki Végh Zsuzsa. 

CM20240219_Harry Potter hétvége sajtáj_Apolló_HAON (10)
Végh Zsuzsa
Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Pagony Könyvesbolt üzletvezetője úgy tapasztalta, hogy gyermekek és felnőttek egyaránt jelentkeznek a programokra. A pénteki napon varázspálca-készítésen vehetnek részt a rajongók, bár részleteket nem árult el, azonban elmondása szerint minden pálca egyedi lesz, és lesz benne egy kis varázslat is, míg szombaton az Utazás a Roxfortba című eseményen egy meseterapeuta foglalkozik majd a gyermekekkel. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában