Szerencsevadászat

2023.12.30. 15:00

Hogyan legyen tuti a 2024-es évünk? – mutatjuk az újévi babonákat

A babona szerint amilyen az év első napja, olyan lesz az egész évünk. Míg szilveszterkor vidáman mulathatunk, január elsején kell észnél lenni, hogy ne a balsors tépjen minket egész évben.

Kosztin Éva

A babona szerint ha pénzt szeretnénk, akkor fogyasszunk lencsét

Forrás:  MW-archív

2020. január 1-én egy barátommal betértünk egy gyorsétterembe, ahol ő halas szendvicset kért. Felhívtam rá a figyelmét, hogy a babona szerint újév napján nem szabad halat enni, mert elúszik a szerencsénk. A barátom fittyet hányt a figyelmeztetésemre, aminek meg is lett az eredménye, mind láttuk, milyen 2020 kerekedett ki. Azóta ügyel rá, hogy még egyszer ne essen ebbe a hibába és ne szabadítsa ránk ismét az armageddont, de milyen hiedelmek vannak még?

A babona szerint amilyen az év első napja, olyan lesz az egész évünk. Míg szilveszterkor vidáman mulathatunk, január elsején kell észnél lenni, hogy ne a balsors tépjen minket egész évben.

Ha veszekedéssel, rossz hangulatban indul a január, lőttek több hónapra a kirobbanó vidámságnak, valószínűleg nem mi fogunk ellovagolni a naplementébe egy unikornison életünk szerelmével, miközben hullik ránk az égből a pénz megszámlálhatatlanul és az angyalok sem fognak énekelve tapsolni az elért sikereinket méltatva.

Az vagy, amit megeszel

Sorsunk kovácsolásában az étkezés kardinális szempont, újév napján nem szabad fogyasztani halat, mert elúszik a szerencsénk, és szárnyast sem, mert azok meg elkaparják. Ha arra vágyunk, hogy Fortuna asszony olyan gyakori vendég legyen nálunk, mint David Guetta a Szigeten, akkor együnk sertést, ugyanis a malac az orrával előtúrja a föld alól is a szerencsénket.

Bármi is kerül a tányérra, arra ügyeljünk, hogy a hűtő- és a kamrapolcok legyenek jól megpakolva, hogy bőségesen legyen mit enni egész évben. 

Ha szeretnénk pénzt, akkor fogyasszunk lencsét bármilyen formátumban, minél nagyobb mennyiségben. A kis érmére hasonlító alakja miatt segíti, hogy könnyedén ránk szakadjon egy pénzintézet.

Ne vegyük a vállunkra a háztartáskát

A babona szerint nem ajánlott kivinni a szemetet a házból, azzal ugyanis csak a jószerencsénket küldjük le a szemétledobón. A szemét azonban korántsem az egyetlen a tiltólistán, aki jól akarja csinálni, az igazából semmit nem visz ki. Úgy tartják, azért nem tanácsos semmit kiadni a házból, mert akkor év közben sok mindentől kell megválni, sok lesz az anyagi kiadásunk, aztán majd nézhetünk, ha már csak az előszobaszőnyeget vagy a tévé tetejéről a csipketerítőt tudjuk odaadni a morcos behajtónak.

Ezen az alapon nem ajánlott a szellőztetés sem, illetve a mosás és takarítás bármilyen formája, nehogy kifújjuk a szelet a saját vitorlánkból vagy lemossuk a szerencsét a lefolyóba. Január elseje igazából azoknak a napja, akik utálnak suvickolni és az edényeket napokig áztatják, míg végre veszik a bátorságot megragadni a mosogatószivacsot. 

Mosogatógépeknél akkor járunk el helyesen, ha mindent bepakolunk a gépbe, de várunk január másodikáig a program elindításával. A mosásnál figyeljünk, hogy kisebb előre gondolkodást igényel. Hiába nem mosunk január elsején, mégis bukjuk a boldog új évet, ha nem pakoltunk el alaposan, ugyanis aznap nem lehetnek száradó ruhák kiteregetve a lakásban.

Késő bánat?

Mi van akkor, ha esetleg úgy alakul, hogy január elsején csirkét majszolva kölcsönadjuk valakinek a tévénket, miután jól elmosogattunk? Pánikra ekkor sincs semmi ok, hiszen ezek pusztán babonák, az a lényeg, hogy szeretettel és békével a szívünkben ünnepeljünk. Ha azonban tudomást szerzünk róla, hogy egy ismerősünk nem a hiedelem szerint jár el, bátran dörgöljük az orra alá egész évben, hogy megtanulja, minden cselekedet komoly következményekkel jár.

Szerencsében gazdag, nagyon boldog új évet mindenkinek – annak is, aki tartja a babonákat és annak is, aki a veszélyes életet választja és nem.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában