Programok

2023.12.28. 11:00

Ezek a programok várnak szilveszterkor Hajdú-Bihar vármegyében

A hagyományos rendezvények sorában ezúttal is ott van a hajdúszoboszlói csergetés.

Bekecs Sándor

Idén szilveszterkor is előzik a gonoszt Hajdúszoboszlón

Forrás: Napló-archív

Akárcsak az advent és a karácsony, úgy a szilveszter is meghatározó része az évnek. A „naptárcseréhez” számtalan szokás, hiedelem kapcsolódik, s sokféle módja ismert már annak is, hogy ki és miképpen várja december 31-én az éjfélt. 

Vannak, akik szűk családi körben, a televíziós műsorok előtt ünnepelnek, másik szintén a négy fal között, de már sokadmagukkal és hangosabban házibuliznak, és vannak olyanok is, akik szállodába, bálba vagy éppen utcai rendezvényekre mennek az év utolsó estéjén. Hajdú-Bihar vármegye településein néztünk szét, milyen lehetőségekkel élhetnek idén a lakosok és az idelátogatók.

Népszerűek a batyus bálok

A magyar nyelv értelmező szótárának meghatározása szerint a batyubál olyan kisebb táncmulatság, ahova maguk a vendégek viszik az ételt, italt. Mondhatni, a közös szórakozásnak ez az egyik legegyszerűbb, s egyben a legnagyszerűbb formája, hiszen a szervezők a műsort, az élőzenét adják, az ételről és italról pedig a vendégek gondoskodhatnak maguknak. Idén nem egy vármegyei településen szerveznek ilyet.  

– Még 2016-ban indult el közösségi kezdeményezésre a faluszilveszter és azóta is töretlen népszerűségnek örvend – mondta megkeresésünkre Szabó Tamás, sárándi lakos. Az év utolsó helyi mulatságának egyik különlegessége, hogy mindig más-más szervezi, ezúttal pedig Tamás és párja jelentkezett erre a feladatra. 

A vendégeket welcome drinkkel fogadjuk, majd éjfélkor egy-egy pohár pezsgőt szolgálunk fel. Tombola most nem, de élőzene egész este lesz

– tette hozzá. Körülbelül 130 vendéget fogadnak majd a közösségi házban.  

Hajdúböszörmény legnagyobb szilveszteri mulatságával várják az érdeklődőket a Bocskai István Sportcsarnokban, ahol a hangulatfelelős Kocsis Janika lesz. Hajdúnánás batyus báljának a helyi művelődési ház ad majd otthont. A zenéről és a jó hangulatról Sós Feri és zenekara, Sós Fecó, valamint Krisz Rudi gondoskodnak. Hajdúhadház batyus bálját pedig a Csokonai Művelődési Házban tartják, ahol Dj Zales szolgáltatja a talpalávalót.  

Hajdúszoboszlón ismét elűzik a gonoszt

A több évszádos hagyományon alapuló hajdúszoboszlói óévbúcsúztató csergetés sem marad el. A szilveszter éjszakai zajkeltő felvonulás eredetét a törökidőkre vezetik vissza. A monda szerint szilveszter napján csaptak össze a hajdúk a törökökkel és utóbbiak előzésében volt jelentős szerepe a zajkeltésnek, az ostorpattogtatásnak, kolompolásnak.  

A város főterén délután öt órától vonulnak fel a csikós- és pásztorruhába öltözött hagyományőrzők, de közreműködik az ünnepi programban a Kalandozó Komédium történelmi játékudvar, valamint bemutatót tart a Mátyás korabeli tüzérség is. Hat órától tűzijáték lesz, majd Sipos F. Tamás ad koncertet. Az estét a Pop Secret Band műsora zárja.  

Akiben pedig még marad energia, ellátogathat másnap Polgárra, ahol január 1-én újévköszöntő rendezvényt tartanak tűzijátékkal, tombolával és újévi malacsorsolással. Arról, hogy Debrecen mit kínál, itt írtunk: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában