Hétköznapi hőseink

2023.11.27. 20:55

Mintegy 400 embernek mentette meg az életét a 61 éves debreceni férfi, Pályi Tibor

Százharmincszoros donort is köszöntöttek Debrecenben a magyar véradók napja alkalmából.

Nagy Emese

Pályi Tibor rengeteg életet mentett már meg

Forrás: Kiss Annamarie

Nagy számban tették tiszteletüket a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének ünnepségén, melyet hétfőn délután tartottak meg a Lion Office Center Symphonia Éttermében november 27-én, a magyar véradók napján.

Mint ismert, a véradó önkéntesen, ellenszolgáltatást nem kérve, anonim módon ad vért ismeretlen embertársa megsegítéséért és a hazai vérkészletek szinten tartásáért. Ezen jeles alkalomból köszönetet mondtak a magas véradásszámú jubiláló donoroknak az önkéntes munkájukért, és egyúttal átadták a Magyar Vöröskereszt kitüntetéseit.

Önkéntes, önfeláldozó tevékenység

Sutka Sándor, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének elnöke megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, azok a véradók, akik jelen vannak az eseményen, hozzájárultak ahhoz, hogy hazánkban az elmúlt évben nem volt fennakadás a vérellátásban. Mint elmondta, országosan 250 ezer, vármegyei szinten 12 ezer véradás realizálódott a mögöttünk álló esztendőben, amivel számtalan életet menthettek meg. 

20231127-veradok-napja-Debrecen-KA-HBN_3
Sutka Sándor, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

– A donorok önkéntes, önfeláldozó tevékenysége mindig is elengedhetetlen volt, és lesz a jövőben is. Ugyanis nemcsak egy baleset, rendkívüli esemény során van szükség vérre, hanem vannak olyan hosszan tartó betegségek, amelyek kezeléséhez elengedhetetlen a vér – jegyezte meg.

Méltán büszkék lehetünk

– Sok ismerős arcot látok, akikkel tavaly ugyanezen a napon találkoztam, ami azt is mutatja, nem csüggedt senkinek sem a kedve ahhoz, hogy vért adjon – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester. Megjegyezte, aki a mai világban másért tesz, azt igenis meg kell köszönni, hiszen egy énközpontú világban döntenek úgy, hogy segítenek másokon. 

20231127-veradok-napja-Debrecen-KA-HBN_4
Széles Diána alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

– Azok az emberek, akiknek nem az „én” a legfontosabb, hanem mások, ők építik a hazánkat és Debrecent: rájuk méltán büszkék lehetünk. Üzenném a mai fiataloknak, legalább egyszer adjanak vért, próbálják ki, hogy milyen, mert mindenképpen egy nemes cselekedetről van szó – tette hozzá. Kiemelte, szükség van még olyan debreceniekre, akik szeretnének másokért tenni.

Véralvadási rendellenesség

– Azok az emberek, akik itt vannak, nemcsak egyszerűen időt és energiát szánnak a véradással, hanem adományukkal (vérrel) életet is ajándékoznak. A jelenlétük és önfeláldozásuk kifejezi azt az emberi szolidaritást is, amely a közösség alapját képezi – emelte ki Somogyvári Zoltán informatikus, aki a vérzékenységgel élő betegek nevében köszöntötte a véradókat. 

20231127-veradok-napja-Debrecen-KA-HBN_6
Somogyvári Zoltán informatikus
Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni férfi megosztotta, 42 éves és súlyos vérzékeny beteg. A vérzékenység egy genetikai eredetű, véralvadási rendellenesség, amely során a véralvadási folyamat egyes faktorai hiányoznak, vagy nem működnek megfelelően. 

Hajlamosak vagyunk súlyosabb és hosszabb vérzésekre, akár egy hétköznapi általános mozdulattól vagy kisebb sérülésektől

– mondta. Kihangsúlyozta, nem túlzás, ha azt mondja, az életét részben a véradóknak köszönheti.

Csak az tudja, aki átélte

Pályi Tibor 130-szoros véradásszámú donorként vehetett át emlékplakettet az ünnepségen, aki a Haon érdeklődésére elmondta, hamarosan 62 éves lesz, és először főiskolásként, 18 éves korában adott vért. 

Néhány évvel korábban volt egy eset, amit soha nem fogok elfelejteni. Ugyanúgy, ahogyan azelőtt, mentem véradásra, és volt előttem egy fiatalember, aki megkérdezte tőle: irányított véradásra jövök-e? – amire rávágtam, hogy nem. Ő pedig megkért engem, ha van rá mód, akkor az egyik közeli családtagjának segítsek, és természetesen azonnal belementem. Azóta többször találkoztunk már, és mindig mosolyog rám, ha pedig úgy van, akkor szóban újra és újra megköszöni, hogy segítettem a rokonának, ami nagyon jólesik

– fogalmazott.

A debreceni gépészmérnök megosztotta, hosszú évekig az egyik kollégájával ment vért adni, aki ma már sajnos nem tud, mert szívműtétje volt. – Adtam már vért a kollégámnak, közeli ismerősöm édesapjának, és nyilvánvalóan az lenne a legjobb, ha nem kellene így tennünk, mert akkor az azt jelentené, mindenki egészséges, de ez nincs így. Mindig is úgy voltam ezzel a kérdéssel, ha tudunk segíteni másokon, akkor azt tegyük meg – mondta. Hozzátette, a minap az egyik alkalommal felvilágosította egy hölgy arról, egy váradás alkalmával három emberen segít. Pályi Tibor ezt nem tudta, és mikor utánaszámolt, akkor jött rá, az évtizedek alatt mintegy 400 embernek mentette meg az életét.

A jövőben is segíteni szeretne

Mint kiemelte, 56 naponta, egy évben maximum ötször van lehetősége az embereknek, hogy vért adjanak. 

Legalább azt szeretném elérni, hogy 150-szeres véradó legyek. Nagyon jó érzés adni, úgy gondolom, akinek van lehetősége, annak kutya kötelessége, hogy támogasson másokat

– tette hozzá. Kihangsúlyozta, csak az érzi át a véradás fontosságát, aki saját bőrén tapasztalta, milyen az, amikor egy szerettünk, közeli ismerősünk élete múlik azon, kap-e elegendő vért, időben megérkezik-e segítség. 

Adatok:

Jubiláló véradók összesen: 206 (10-szerestől felfelé)

Rendezvényre meghívottak: 40-szeres és az afeletti véradásszámú donorok: 134 fő

100 és afletti jubiláló véradók:

100-szoros

Horváth Béla (Hosszúpályi)

Kemecsei Sándor Csaba (Téglás)

Bodó László (Debrecen)

110-szeres

Kujbus Mihály (Nyíradony)

Kiss Sándor (Debrecen)

120-szoros

Bohos Mihály (Hajdúsámson)

Jóbi György (Hajdúsámson)

130-szoros

Pályi Tibor (Debrecen)

Legmagasabb véradásszámú nő:

75-szörös

Nagyházi Istvánné (Hosszúpályi)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában