Mellrák

2023.10.01. 19:26

„Ha csak egyetlen nőhöz elér ez az üzenet, már megérte” - mondja Ménes Anita

A mellrák elleni küzdelem világnapján buzdította közösségi futásra a debrecenieket Ménes Anita atléta.

Szakál Adrienn

A futás résztvevői

Forrás: Kiss Annamarie

Párban, családdal, egyedül, biciklivel és futva is érkeztek vasárnap délután a Csapó utcai sétálóövezetbe a Fuss MELLettünk! debreceni résztvevői. A mellrák jegyében országosan életre hívott kezdeményezés célja, hogy minél több nő figyelmét felhívja a mellrákszűrések és az önvizsgálat fontosságára.

Hogy miért éppen ezen a napon és a mellrák miatt gyűltek össze a futók, a szervező, Ménes Anita debreceni atléta mondta el a helyszínen a Haonnak. – Október elseje a mellrák elleni védekezés világnapja, közösségi futásunkkal pedig a mellrák elleni védekezés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet – összegezte. Elmondta, hogy ez a megbetegedés Magyarországon a nők 8-10 százalékát érinti, évente csaknem 9 ezer nőnél diagnosztizálják, emellett a rákos megbetegedések közül a második leggyakoribb halálozási ok is a mellrák, és ezzel a találkozóval a megelőzésre, a rendszeres szűrővizsgálatokra, az önvizsgálatra és az egészségtudatos életmódra szeretnék felhívni a figyelmet. – Ha már egy embernek el tudjuk ültetni ezeket a gondolatokat fejében, megérte – fogalmazott.

Az iRUNmore Futóegyesület és az AVON által szervezett ingyenes programon idén három nagyvárosban vehettek részt az érdeklődők, Debrecenen kívül Budapesten és Győrben kocogták-futották le az 5 vagy 7 és fél kilométert.   

Nem lehet elégszer figyelmeztetni

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából vasárnap az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján a legfrissebb statisztikát is feltüntették. Ezek szerint évente kétezer nő hal meg ebben a betegségben. Mint írják, a daganatos elváltozás az emlőben lassan, hosszú ideig, kezdetben teljesen tünetmentesen alakul ki. A szűréssel a daganatot korán, még tünetek jelentkezése előtt fel lehet fedezni. Az időben felfedezett daganatok közel százalékban gyógyíthatók. Ezért indult el 2002-ben hazánkban a szervezett emlőszűrés, melynek keretében a 45-65 év közötti szűrésre jogosult nők 2 évente kapnak meghívást.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában