Születésnap

2023.09.26. 19:56

Debrecenben megmutatták, hogy kertből is jó a közös – fotókkal

Az idősebbek átadják minden tudásukat a gyerekeknek a zöldségtermesztéssel kapcsolatban.

Szakál Adrienn

Fotó: Kiss Annamarie

A Haon majdnem pontosan egy esztendővel ezelőtt a még csak termőfölddel teli parcellák mellől tudósított Debrecen első közösségi kertjének ünnepi átadójáról a Tócóskertben. A városban a Vénkert után a második városrész volt ez, melynek lakói átvehették kulcsaikat a tizennyolc magaságyás használatához, kedden pedig már egy év elteltével az első magvetés és palántázás után – valódi kis édenkert fogadta portálunkat a tízemeletes házak között. – Sokunknak ez még csak kísérleti év volt, a tapasztalatszerzés időszaka, mivel sokan nem voltunk tisztában a kertészkedés alapjaival kapcsolatban – összegzett kérdésünkre Nagy-Bujdosó Mária kertvezető. 

Hozzáfűzte, hogy a laikus kezdés ellenére nagyon is sikeres évet zártak a tócóskerti kertészek, paprikában és paradicsomban, fűszernövényekben és gyógynövényekben egyaránt, sőt, cukkiniből – ahogy fogalmazott – túl is teljesítettek. – Fontos találkozási pont is lett egyben a kert, ahol az idősebbek átadják minden tudásukat a gyerekeknek a zöldségtermesztéssel kapcsolatban – jegyezte meg.

Bővítésre lesz szükség

Papp Viktória kislányával, Liával és Marcival, a kisfiával közösen művelgette a rájuk bízott magaságyást. – Nagyon szeretünk kiszabadulni a panelből – osztotta meg az anyuka, akinek nagy elégedettségére a paradicsomon és a paprikán kívül a fűszernövényből és céklából is bőségesen termett a parcellájukban, de a kertészkedés mellett a lakóhelyük környékén önkéntes szemétszedésen is részt vesznek, amikor tehetik. Mint megtudtuk, a saját termesztésű paradicsomot Marci nem szeretni, a közösen elkészített bazsalikomszörpöt viszont annál lelkesebben kóstolgatta.

Varga András önkormányzati képviselője elmondta, hogy a közösségi kert a vártnál is népszerűbb, és már a közeli oktatási intézményekből is szerveznek látogatásokat a tócóskerti közösségi kertbe. Igény van arra is, hogy további parcellákkal bővüljön a terület, így még többen lehetnek részesei a lakótelepi kertészkedés örömének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában