Szárba szökkent közösség

2023.07.13. 17:30

Burjánzó oázis a betondzsungel közepén – a Tócóskertben jártunk – fotókkal

Nyüzsgő találkozási pont és a friss zöldségek helyszíne, de nem a piac. Mi az?

Megyesi-Horváth Borbála

A Nagy-Bujdosó család a Tócóskerti Közösségi Kertben

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Fekete földbe markoló kicsi kezek, sáros lábak, egy, a földből kihúzott répa, ami a kinti csap alatt pont ehetőre tisztul, és nyomban lehet ropogtatni – élmények, amelyek egy debreceni lakótelepi gyermeknek mindenképp a vidéki nagyszülőkhöz kötődnek. Kivéve azokat, akik közösségi kertek boldog gondozói, mint a Nagy-Bujdosó család is.

A Tócóskerti Közösségi Kert vezetőjével, Máriával, férjével és három gyermekükkel szerdán találkoztam a burjánzó magaságyások között. Többször is el kellett emelnem a tekintetem az öklömnyi paradicsomokról, a deszkaláda oldalán lelógó cukkiniről, harsányan zöldellő salátáról, bazsalikomról, hogy a park fáin túl tízemeletnyi betonba ütköztessem, és realizáljam a helyszínt.

Marcsi – ahogyan mindenki hívja – 2022-ben interneten látta meg a felhívást, hogy a Vénkerti és az Újkerti után az ő otthonuk közelében épülő közösségi kertben gondos gazdát keresnek a három négyzetméteres magaságyásoknak. A pályázat összesen 28 család számára kínált lehetőséget. A kisiskolás Zoli a történet ezen pontján átvette a szót, hogy büszkén elújságolja, a szeptemberi nyitónapon kertvezetőt választottak, és az anyukája jelentkezett.

Nagyon fontosnak tartom az ilyen közösségeket, ez a társadalmunk alapja, összetartja az egymás mellett élőket

– indokolt Mária, aki kézműves termékek készítésével foglalkozott korábban, és a Kredenc vásár aktív tagjaként megtapasztalta, mekkora erő rejlik ebben, mennyire sokat jelent a résztvevőknek, ha azonos érdeklődés alapján szerveződik valami. Épp ezért igyekszik minél többeket megmozgató programokat szervezni: az elmúlt néhány hónapban volt itt húsvéti térképes kincskeresés a gyerekeknek, közös tökfaragás és csokikeresés halloweenkor. Zolinak és Annának felcsillant a szeme. Azt mondták, ez volt az eddigi legjobb élményük a kertben. – Annyi csokit és gumicukorpókot gyűjtöttünk, hogy még az osztálytársaimnak is vittem – toldotta meg Zoli.

Beértek a kapcsolatok

De a hétköznapok sem csupán szótlan ültetéssel, gazolással, öntözéssel telnek. Mint megtudtuk, ha este nyolc órakor mennénk, egy nyüzsgő találkozási pontra érkeznénk, még több futkározó gyermeket látnánk, és baráti beszélgetések fültanúi lennénk.

20230712 Debrecen

Bujdosó Mária a Tócóskerti közösségi kert vezetője és családja mesél nekünk a termésekről. 

Fotó: Kiss Annamarie KA
Hajdú-Bihari Napló
Forrás: Kiss Annamarie

A kialakult közösségről sokat elmond az is, hogy a bejáratnál lévő napvitorla oszlopozását, annak betonalapját a férje és két kerttag közösen készítette. – Mi pedig kávét, üdítőt, elemózsiát vittünk nekik – szólt hozzá Zoli. Amikor nagyobb mennyiségű virágot kaptak az önkormányzattól, és Marcsiék elautóztak érte,

egyetlen üzenet elegendő volt a közös Facebook-csoportba, hogy a visszaérkezésre már csapatnyi tettre kész ültetőtárs várja őket a kertnél.

A nyitás előtt a kertészkedők közül korábban csak kettőt ismert a Nagy-Bujdosó család, mára azonban egész élettörténetekkel gazdagodtak. Egy gyakorta itt ügyködő idős nőt például a kocsordi kertes házból hívta a városba a gyermekek óvó szava és az unokák közelségének vágya. Az ágyásán jól látszik, hogy gazdája mindig közel volt a természethez, tudja, mit mi után érdemes ültetni, hogyan lehet szemgyönyörködtető termést elérni, Isten segedelmével.

Ki mint vet, úgy „harap”

Akinek több ismerete van, szívesen segít a tapasztalatlanabbaknak, illetve a Future of Debrecen szakemberei rendszerint ellátogatnak a helyszínre, felelnek a kérdésekre, előadásokat tartanak. Megadnak minden támogatást ahhoz, hogy tartható legyen a természetbarát alapszabály: ha szükséges, csak jóváhagyott bioszerekkel kezelhetők a növények.

20230712 Debrecen

Bujdosó Mária a Tócóskerti közösségi kert vezetője és családja mesél nekünk a termésekről. 

Fotó: Kiss Annamarie KA
Hajdú-Bihari Napló
Forrás: Kiss Annamarie

A családfő kertes házban cseperedett Derecskén, gyerekkori emlékei akadnak, de Máriának semmilyen gazdálkodási tapasztalata nincs. Örömmel tanulnak együtt. Nevetve mondják, hogy az otthonukig eddig még csak a spenót jutott el, a borsót, ahogy szem nőtt a csövekbe, úgy csemegézte a három gyermek, most a répasor is erősen hiányos, ujjnyi vastagságúra tud csak nőni, mert nyuszicsapatként ropogtatják a kicsik a friss, édes zöldséget, épp ahogyan a salátaleveleket.

A közösségen túl ezt, és a gyerekek rovarokkal, növényekkel kapcsolatos tapasztalásait tartják az egyik legnagyobb ajándéknak, amit a pályázattal kaptak.

A kis kerttel még kerekebb lett az életük, egyszerre élvezik a városi intézmények, szolgáltatások könnyű elérhetőségét és a föld, a természet ajándékait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában