Helyi életstílus

2023.04.12. 19:45

Vetőmagokat kaptak ajándékba az önkormányzattól a tócóskerti közösségi kert művelői – fotókkal

Éled a természet, így jócskán akad tennivaló a tócóskerti közösség kertben is.

Papp László polgármester szerint a Tócóskertbe minőségi változást hozott a közösségi kert

Forrás: Kiss Annamarie

Messziről zöldell a saláta, és virít a sokszín tulipán a Tócóskertben kialakított közösségi kertben. Az itt parcellát bérlő kertészkedők nem restelltek időben munkához látni, így mostanra ki-ki locsolhatja a földből előbújó hagymáit, fokhagymáit, gondozhatja a virágokat. Szerdán délután is nagy élet volt a közösségi kertben, noha most nem csak az ide állandóan járók jöttek össze. A debreceni önkormányzat zöldség- és gyümölcsvetőmag-adományát adták át a kertet művelőknek, így Papp László polgármester, a városrész képviselői, valamint a sajtó munkatársai is körülnézhettek az itt élők által oly gondosan karbantartott területen. Az önkormányzat ezúttal 100 tő földieper palántát, dughagymát és több csomag vegyes vetőmagot, így például retek-, saláta- és céklamagot biztosított a lakótelepen kertészkedőknek.

Összehozta őket a munka

Nem kérdés, minden kertészkedő büszke a keze munkájának gyümölcsére, s ezt nagy szeretettel meg is mutatták a vendégeknek. Váltottunk néhány szót Lővey-Pótor Mirjammal, aki sok időt eltölt a közösségi kertben. Azt mondja, nem is feltétlenül a vetemény fontos számára, helyette a földművelés élménye, a közösségi kert hangulata motiválja. Most épp az önkormányzattól kapott epret ültette el. – Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a közösségi kerteket, hálás vagyok azért, hogy létrejött itt, a Tócóskertben is. Jó közösség alakult ki, megismerkedtünk egymással. A kertészkedést nagyon szeretem, annyira felbuzdultam, hogy a tömbünk előtti területet is elkezdtem művelni – osztotta meg.

A tervek szerint lesz még

A tócóskerti közösségi kertben 14 magaságyásban 28 család gondozhatja a növényeit, melyhez szakmai segítséget is kapnak a Future of Debrecen szakembereitől. Havi rendszerességgel megtartott előadásokon esett már szó a tavaszi munkálatokról, a komposztálásról, valamint a zöld alternatív megoldásokról is.

Papp László polgármester szerint a Tócóskertbe minőségi változást hozott a közösségi kert. – Már nem csak egyszerűen a zöld területben, a fákban lehet gyönyörködni, már tevőlegesen is be lehet kapcsolódni a környezet élhetőbbé tételéhez – szögezte le. A polgármester elmondta, hogy a program népszerűsége ösztönzően hat, így a tervek szerint a város más területén is kialakítanának közösségi kerteket, a meglévőket pedig lehetőség szerint plusz ágyások kialakításával bővítenék.

A Tócóskerten kívül a Vénkertben 14, továbbá az Újkertben 12 magaságyás biztosít lehetőséget a kertészkedni vágyók családoknak. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában