2024.10.25. 21:53
Térden kettétört tészta, mit tesznek a tradícionális étellel?
A tészta világnapját ünnepeltük pénteken, amely az elmúlt években - talán köszönhetően az internet térnyerésének is -, sokkal nagyobb figyelmet kapott a tészta, és annak elkészítése. Való igaz, én magam is abban a tudatban nőttem fel, hogy a tészta puliszka, a carbonara tejszínnel készül, a spaghetti tésztát a térdén töri szét az egyik rokonom főzés előtt, a bacon mindennel kompatibilis, az olaszok pedig sznobok és maradiak amiért úgy szeretik nemzeti ételüket, ahogyan azt megáldották nekik.
No, persze nem csupán szép hazánkban értelmezik félre a “kész a tészta” kifejezést, világszerte fel lehet ismerni, ha a gyakorlatilag Ferrari minőségű “pastaból” egy Moszkvics lesz, de nem baj az, eltelít! Az a lényeg! A legviccesebb persze az az egészben, hogyha ezt szóvá teszik az olaszoknak, még a magukat tésztaszakértőnek képzelő házi séfek, nekik áll feljebb.
Mondjuk egyébként kíváncsi lennék mi hogyan reagálnánk, ha valaki a rántott húsra tenne ananászt vagy ha például az amerikaiak tennének gyümölcsöt a hamburgerbe (mondjuk ők megteszik). A lényeg: tra-dí-ci-ó!
Érdekes egyébként, mi mennyire lazán vesszük - senki rá ne feszüljön - a tészta kérdését, pedig annak őshazájában még külön lista is létezik, mit ne tégy az étellel. Kiállva mellettünk, magyarok mellett, ők se ettek még jó pörköltöt nokedlivel…
Az egyik legfontosabbat azonban a végére hagytam: soha ne törd el a spaghetti tésztát! Ezért valószínűleg örökre kitiltanak Itáliából, már a határnál kiszúrják tettél ilyet, szerencsédre mindig kapsz egy új esélyt rendbetenni azt.