Indulhat a kertészkedés!

2022.09.27. 20:00

Saját termésből rotyoghat a tócóskertiek lecsója

A vénkerti és az újkerti után a harmadik közösségi kertet is átadták kedden.

Forrás: Molnár Péter

Tizennyolc parcellával és ezzel ugyanenyi boldog lakótelepi kertésszel gyarapodik ezentúl a Tócóskert. A városrész új közösségi kertjét kedd délután vehették birtokba és kapták meg hozzá kulcsaikat a szerencsés pályázók. Az ünnepi átadón Papp László polgármester elmondta, hogy a Tócóskert átfogó fejlesztésének része a Derék utca 38. szám belső tömbjében kialakított kis kert, melynek első haszonélvezőit negyven pályázó közül választották ki. Hozzáfűzte, a parcellákat tavasszal kezdhetik művelni a jogosultak.

Varga András önkormányzati képviselő (balról), Papp László polgármester és Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

Pósán László honatya maga is termel zöldségeket, ezt és régi tapasztalatát is megosztotta a jelenlévőkkel, miszerint mindig az a legfinomabb zöldség, ami a saját kertünkből kerül ki. Végül kitért arra is, hogy a közös kertművelés képes a legstabilabb emberi kapcsolatok kialakítására.

Varga András önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: a tócóskertieknek régi álma vált most valóra, majd megjegyezte, hogy ez a város legzöldebb lakótelepe.

– A következő hónapokban elsősorban virágültetésre lesznek alkalmasak a mutatós parcellák, de sokak szerint a fokhagymatermésnek is kedvez az őszi ültetés – fűzte hozzá. Az újonnan munkába álló tócóskerti kertészeket a közeljövőben a Future of Debrecen és a vénkerti közösség is hasznos tanácsokkal látja majd el a biokertészkedéssel kapcsolatban.

Országos sikerrel indult

Debrecen első közösségi kertjét a Vénkertben 2020-ban adták át a kerthasználók részére a Sinai Miklós utcai parkban. A közösségi kertek a Zöld város program részeként épültek meg. A helyiek kiemelkedő munkájának köszönhetően a vénkertiek 2021-ben elnyerték a Magyarország legszebb közösségi konyhakertje címet.

Debrecen második közösségi kertjét szeptember 12-én az Újkertben alakították ki.

A közösségi kertekben magaságyások, valamint közös fűszerdézsák kaptak helyet, a magaságyások között mulccsal borított felületeket alakítottak ki,  A szerszámok tárolására mindhárom helyszínen faház szolgál, a kertekből származó zöldhulladék helyben hasznosítására két komposztáló áll a kertészek rendelkezésére, az öntözést pedig kerti csap biztosítja. 

A kertészek az ökológiai gazdálkodás jegyében nem használnak semmilyen vegyszert vagy műtrágyát, kizárólag ökológiai megoldásokat alkalmazhatnak a növényvédelemre és tápanyag utánpótlásra. A kihelyezett komposztálóknak köszönhetően a keletkező zöldhulladékot is hasznosítani tudják.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában