Felújítás

2021.10.08. 17:46

Hamarosan régi pompájában tündököl a volt egészségügyi szűrőbusz

A régi csuklós Ikarus 280-ast a közeljövőben ismét megcsodálhatjuk Debrecenben.

Forrás: Taskó Rodrigó-archív

A napokban Debrecenből Várpalotára szállítottak egy annak idején egészségügyi szűrőbuszként használt régi csuklós Ikarus 280-ast, mely Taskó Rodrigó Vincellér utcai telepén állt az utóbbi hónapokban. Tudniillik, a szebb napokat látott busz 1987-ben készült, és az Agria Volán egri üzemegységéhez tartozott. 1996-ban leselejtezték, ekkor vásárolta meg a debreceni Kenézy Gyula-kórház. Teljes felújítást kapott, egyedi formaterv alapján szűrőbusszá alakították.

Az elején volt a „rendelő” a jármű többi részétől fallal és tolóajtóval elválasztva, hátul pedig a váró, valamint egy öltözőfülke. A busz ráncajtóit kézzel nyitható, saját zárral rendelkező ajtókra cserélték. Az autóbuszt 2013-ig használták, azóta a kórház udvarán áll; külseje leromlott, de az utastér viszonylag jó állapotban maradt, még a fénycsövek is megvannak. Idén májusban szállították át a Vincellér utcai telepre, melynek tulajdonosa, Taskó Rodrigó elmondta a Naplónak, nem szeretett volna megválni a retró csodától, viszont egyik jó barátja, Koltay Péter

olyan ötlettel állt elő, amit nem volt képes visszautasítani.

– Néhány hónapig volt nálam a jármű, ez idő alatt rengetegen megkerestek, ajánlatot tettek. Ennek ellenére szerettem volna a telephelyen kialakítani belőle egy irodát, ügyfélvárót, de végül máshogy döntöttem. Van egy jó barátom, az említett Péter, aki néhány éve elkezdett régi járműveket gyűjteni, és a közelmúltban személyesen megkeresett, és mit mondjak, megfűzött, adjam át neki a buszt – mondta mosollyal az arcán Taskó Rodrigó.

– A várpalotai telephelyén csaknem 400 darab régi járművet találhatunk, ezt a gyűjteményt gazdagítja néhány napja a szóban forgó Ikarus 280-as. A jó hír, a busz nem lesz bezúz­va, a barátom a legjobb tudása, szakmai tapasztalatai szerint fel fogja újítani olyannyira, hogy életképes legyen. Nem fogjuk továbbértékesíteni, ugyanis az az elképzelésünk, hogy a jövőben Várpalotán megszülessen egy retró múzeum, melyet bárki felkereshet, illetve az ott kiállított járműveket a látogatók helyben ki tudják próbálni.

„Ha minden sikeresen megy, akkor a közeljövőben Debrecenbe is ellátogat a felújított csuklós busz, hogy mindazok testközelből is megcsodálhassák, akiknek a szívéhez közel áll”

– fogalmazott lapunknak, hozzátéve, nagyon szívesen fogadják azok megkeresését, akiknek személyes emlékeik, élményeik vannak a járművel kapcsolatban, ugyanis nem titkolják, szeretnék múltbéli képekkel, történetekkel „feldíszíteni” a jármű belsejét.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában