iránytű

2021.05.22. 16:39

Utánajártunk, hová is utazhatunk idén, ha nyaralni szeretnénk

A legegyszerűbb most Törökországba kiruccanni – eláruljuk, hogy miért.

Jelentős érdeklődés mutatkozik a külföldi úti célok iránt | Fotó: Kisalföld-archív

Fotó: Csapó Balázs

Nagy az érdeklődés a külföldi úti célok iránt az utazni vágyó magyarok körében – tudatta lapunkkal egy debreceni utazási iroda vezetője, Jónásné Kiss Ibolya. Egyre több ország fogad turistákat, viszont ahány ország, annyi rendelkezés – éppen ezért kell figyelmesen követni az aktuális szabályokat, és csak akkor foglalni, amikor már biztosak vagyunk abban, hogy az előírásoknak eleget tudunk tenni.

Jelentős érdeklődés mutatkozik a külföldi úti célok iránt | Fotó: Kisalföld-archív

A szakember már előzetesen felhívja a figyelmet: csak az tervezzen idén nyaralást, aki hajlandó PCR-tesztet csináltatni, vagy védettségi igazolvánnyal rendelkezik. – A legegyszerűbb most Törökországba utazni, és nem csak azért, mert Debrecenből indul oda közvetlen charterjárat. Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két állam közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal – mondta. Majd kitért a Görögországot érintő szabályokra is, amelyek sokaknak kedvezőek lehetnek, kivéve a kisgyermekes családokat. – A mediterrán térségbe már utazhatnak az oltással rendelkezők, illetve azok, akik igazolni tudják, hogy védettek (két negatív PCR-teszt). Már nincs érvényben, hogy az országba érkezőknek hétnapos karanténba kell vonulniuk, azonban az ötéves kor feletti gyermekeket csak akkor fogadják, ha rendelkeznek negatív teszttel – tájékoztatta a Naplót. Kiemelte, ezzel szemben Törökországba minden korlátozás nélkül (nincs szükség negatív PCR-tesztre) beutazhatnak azok a tizen­nyolcadik életévüket be nem töltött fiatalok, akik a szüleikkel együtt nyaralnak.

Nincs nagy drágulás

Népszerű a magyarok körében még Olaszország és Spanyolország, azonban azt lehet tapasztalni, hogy az elmúlt évekhez képest (kivéve a 2020-as esztendőt) kevesebben foglalnak a közkedvelt országokba. – A legjobb és a legbiztosabb, amit tehetünk, hogy megvárjuk a végleges szabályokat. Szemezgetni szabad, sőt kell is, de csak akkor foglaljunk, ha már biztosan tudjuk, mikor szeretnénk utazni, és milyen szabályoknak kívánunk megfelelni. Már most látni, hogy sokan foglaltak már körutakat is – többek között a nyugdíjasokat emelném ki, akik talán jelenleg a legbátrabbak. Legalábbis abból a szempontból, hogy számukra nem okoz gondot – mivel nincs munkakötelezettségük –, ha egy-egy út után otthon kell maradniuk karanténban, mert nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, vagy az lejárt – mondta.

Az árak országonként változóak, valamennyivel többet kérnek el, mint tavaly, viszont drámai emelkedésről nincs szó. – A horvátok nagy része próbálta tartani a múlt évi árakat, ugyanez az olaszokról is elmondható, talán Törökországban figyelhető meg némi áremelkedés. Bár az előfoglalási kedvezmények már lementek, még mindig nem kiugróan magasak az árak.

Tengerpart mellé vágynak a legtöbben | Fotó: Kisalföld-archív

Tavaly is nagyon sokan mentek már külföldre

A nyári hónapokban a kirándulók többnyire nem arra vágynak, hogy városnézéssel töltsék a szabadidejüket: a tengerparti pihenések vannak előtérben. – Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem kíváncsiak a helyi kultúrára, az emberekre, egyszerűen most pihenni szeretnének. Mindemellett Rodoszra és Krétára is vannak foglalásaink, ahol nem csak arra van lehetőségünk, hogy süttessük magunkat, szép számban van látnivaló is. A határon túl is komolyan veszik a korlátozásokat: még inkább odafigyelnek a tisztaságra, a fertőtlenítésre. Tavaly is nagyon sokan utaztak már külföldre, bízunk benne, hogy ez idén sem lesz másképpen – mondta Jónásné Kiss Ibolya utazásszervező. NE Tengerpart mellé vágynak a legtöbben Fotó: Kisalföld-archív

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában