Utazás

2021.05.29. 11:29

Érdemes-e most a határon túl szezonális munkát vállalni?

A koronavírus rugalmasságra tanította az embereket.

A nagy újranyitást követően egyre több fiatal elgondolkodik, mihez is kezdjen az idei nyári szünetben. Itthon is számos kecsegtető állásajánlattal találkoznak, ám a pandémiai után akadnak köztük olyanok, akik az év legmelegebb hónapjait utazással kívánják tölteni – emiatt kerestünk meg megyénkbeli fiatalokat, akik megosztották a Naplóval, hogyan kössük össze a kellemeset a hasznossal. – Talán a legtöbben arra vágyunk, hogy egy kicsit visszarepülhessünk az időben és újra átéljük azokat az élményeinket, amelyeket a vírus előtt szereztünk. Ezért talán érdemes azokkal a helyekkel kezdeni, ahol korábban már jártunk. Ezeken a helyeken ugyanis biztonságban érezzük magunkat, mivel már nem idegen, és pontosan tudjuk, mit merre találunk, ráadásul előjönnek a régi szép emlékek, és ha csak pár napra is, de megfeledkezhetünk a vírusról. Egy hosszabb időtartamnál érdemes egy picit előre megtervezni, hogy merre szeretnénk az adott országon belül utazni és nagyjából utána nézni a helyi költségeknek: helyi közlekedés, szállás, étkezés.

„A legjobb és leghitelesebb infókat blogok olvasása közben lehet összegyűjteni.”

Ha utánanéztünk ezeknek, akkor érdemes egy kisebb költségvetést készíteni: mennyi pénzt szánunk egy napra, szállással, programokkal, étkezéssel. Elengedhetetlen, hogy legyen vésztartalékunk arra az esetre, ha valami váratlan dolog történne. Az is fontos, hogy nézzünk utána az adott országban van-e magyar külképviselet, ha igen, akkor annak címét és elérhetőségét jegyezzük fel, ha esetleg nincs, akkor melyik ország konzulátusa intézi a magyar ügyeket. Legyen nálunk útlevél másolat, és ha bárhová megyünk inkább az legyen nálunk, az útlevelünket pedig hagyjuk a szálláson a biztonság kedvéért – tanácsolta elöljáróban Daróczi Szilárd világutazó.

Fotó: Daróczi Szilárd-archív

Szezonális állás

– Ha állást keresünk külföldön a nyári szünet időtartamára, az olyan munka legyen, ahol sokat kell beszélni, mert így viszonylag hamar megtanuljuk a nyelvet. Erre a vendéglátás talán a legjobb lehetőség. Külföldön a vírus előtti időszakban az volt jellemző, hogy ha valaki munkát keresett, az személyesen járta a várost és házról házra ment, mindenhol otthagyta az önéletrajzát. Ez a modell például Angliában nagyon jól működött, mivel a munkáltatónak volt egy első benyomása a munkavállalóról.

„Természetesen előnnyel indult az az illető, aki személyesen vitte be a CV-jét, mint az, aki csak elküldte.”

A vírus előtt, mindig így sikerült munkát találnom. Sokszor, amikor bementem megkérdezni, van-e munkalehetőség, máris ott tartottak egy próba műszakra, ami pár órás elfoglaltságot jelent, és ez idő alatt megnézik, mennyire rátermett az illető – összegezte tapasztalatait.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Egy ilyen útnak egyedül érdemes nekivágni, mert rendkívül jó önismeret. Amikor ott vagyunk egy idegen országban és senkire nem számíthatunk, csak magunkra, az ad egy hatalmas erőt – ez a külföldi élet egyik legnagyobb kihívása és legizgalmasabb része. Szerintem, aki külföldön vállal időszakos munkát, abban van egyfajta adrenalin tuning, vágyik az izgalmakra és ezeket az izgalmakat egyedül átélni óriási élmény. Természetesen ebbe beletartoznak a félresikerült dolgok is, valamint a nehézségek. De ezek mind-mind hozzájárulnak a személyiségfejlődéshez. Olyan ez kicsit, mintha felgyorsulna az idő és hamarabb válna felnőtté valaki. Mert az a rengeteg dolog, ami az elején történik velünk, az nagyon sokat formál a személyiségünkön – mondta.

Ne váljunk áldozattá!

– A nyelvi akadály talán az első és legszembetűnőbb kihívás. Sokan gondolják úgy, hogy ismerik a nyelvet, azonban az első nap szembesülnek azzal, hogy a nyelvtudásuk nagyon alacsony. Használni egy adott nyelvet – a nap 24 órájában –, ami nem a saját anyanyelvünk, nagyon fárasztó. Az elején reménytelennek tűnik, hogy egyszer folyékonyan, gondolkodás nélkül fogunk tudni beszélni és gondolkodni. De egy-két hónap alatt ezt meg lehet szokni. A másik, ami nehézséget okoz, hogy minden nagyon máshogy működik a világban, mint otthon. Otthoni aggyal gondolkodunk, és nem tudjuk, mi hogyan működik az országban ahová néhány hónapra. Emiatt pedig könnyen átverés áldozataivá válhatunk. Ha egy szobát akarunk kivenni, akkor ha nincs tapasztalatunk, valószínű úgy érezzük az első tökéletes. Persze a gondok rögtön ezután kijönnek. Érdemes blogokon, internetes csoportokban utána nézni mindennek. A legtöbb ilyen csoportban szívesen segítenek és tanácsot adnak az „újaknak” – fogalmazott.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A világutazó úgy véli, a legfontosabb egy alap szintű nyelvismeret, amire lehet építkezni.

Állítása szerint anélkül manapság már szinte semmilyen munkát nem lehet találni a távoli országokban. – Vannak munkáltatók, akik persze felvesznek nyelvtudás nélkül is embereket, de ennek rendszerint az a vége, hogy kizsákmányolják őket. Kevesebb órabérért alkalmazzák, sokszor illegálisan. Annak idején egyáltalán nem beszéltem angolul, és úgy utaztam ki külföldre. Kint volt a legjobb barátom, aki mindenben segített, de még így is nagyon nehéz volt. Frusztráló volt, hogy nem tudtam kommunikálni. Ott voltak körülöttem érdekes, kedves emberek, akik nyitottak felém, de én egy szót sem tudtam. Reggelente jártam nyelviskolába, de sokáig meg sem mertem szólalni. Sajnos ez a fajta gátlásosság nagyon gyakori. Ez egy ördögi kör. Addig nem merünk megszólalni, amíg nem érezzük elég erősnek a nyelvtudásunkat. De ha nem szólalunk meg, akkor sosem fogunk fejlődni. Nagyon nehéz ezeket a gátakat lebontani – osztotta meg tapasztalatait.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– A koronavírus szerintem megtanított mindenkit a rugalmasságra. Talán ami egy éve még teher volt, az mára természetes lett. Ha utat tervezünk az az első most már, megnézzük, hogy oltással vagy anélkül is be lehet-e utazni egy országba, szükség van-e karanténra, milyen teszttel engednek be. Pont ezért úgy látom, hogy

„míg régen február körül kezdték el az emberek a nyaralását szervezni, mostanra spontánabbak lettünk.”

Már elegendő 1-2 hónap a szervezésre. És ami azt illeti nincs is más választásunk, hiszen a dolgok napról napra változnak. Egyik nap még utazhatunk egy országban, a másik nap teljesen lezárják. Szerencsére a legtöbb légitársaság is alkalmazkodott ehhez és a legtöbbnél már teljesen ingyenes az időpont módosítás. Folyamatosan tájékozódunk – ami mindenképpen pozitívum. Mivel, amit eddig az utazási irodákra bíztunk, azt most mi magunk is megtanultuk: figyelni a híreket, nyitottnak lenni a világ eseményeire és kíváncsinak lenni – mondta.

Biró Ildikó, a balmazújvárosi gyökereire büszke fiatal nő a Kanári-szigeteken találta meg a számításait, azonban úgy véli, jelenleg nem igazán érdemes a határon túl munkát vállalni. – Ha otthon stabil állásunk van, akkor jobb nem gondolkodni most a szezonális külföldi állásajánlatokban, legalábbis nem a turizmusban. Ha esetleg animátorként akarnának a fiatalok érvényesülni, akkor kizárólag közvetítő cégen keresztül próbálkozzanak – azok sokkal könnyebben „lenyomozhatóak”, általában elég sok információ és cégadat megtalálható róluk az interneten – mondta. Majd kiemelte, bármi történjen, mindig legyen annyi pénzünk félretéve, hogy haza tudjunk menni, akár repülővel vagy busszal.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában