a szakember szemével

2021.03.14. 10:19

Ne féljünk megmutatni az igazi arcunkat!

Nem szégyellnivaló, ha vannak rosszabb napok – ez teljesen természetes.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A szépségszalonok ismét bezárták kapuikat, újra csak magunkra hagyatkozhatunk, legalábbis abban, hogy minden egyéb beavatkozás nélkül csúcsformába hozzuk a testünket – de vajon tényleg szükségünk van erre? Manapság a napjaink jelentős részét a közösségi oldalakon töltjük, folyamatos fogyasztókká váltunk, viszont mindeközben észre sem vesszük, hogy a tartalmak mennyire befolyásolják a hangulatunkat, a világról alkotott képünket és sokszor azt is, hogy önmagunkról mit gondolunk. Az online platformok használóinak többsége biztosan követ egy-egy véleményvezért, és nem is biztos, hogy azért, mert kedveli a munkásságát: egyszerűen vonzza az a csillogás, pompa, amelyet a celeb oldala sugároz – ez a ragyogás viszont nagyon sokszor az önértékelésünkre is hatással van, és sajnos nem jó értelemben.

Serkenti a követőt – egy ideig

Fotó: Klausz Melinda-archív

Klausz Melinda közösségimédia-specialista a Napló érdeklődésére egyebek közt elmondta, általában felnézünk az influencerekre: követjük az oldalukat, hozzájuk mérjük önmagunkat – ennek pedig pszichésen eléggé romboló hatása lehet. – Gondoljunk bele, otthon vagyunk, szinte nem tudunk menni sehova, éppen tényleg csak maximum a munkahelyünkig megyünk el, és a közeli élelmiszerboltba. Alig érnek ingerek, ezért is olyan vonzó az online tér és persze az, amit a közismert emberek mutatnak: a tökéletesség! Hiszen minden ember vágyik rá, még akkor is, ha titkoljuk. Jelenleg nincs lehetőségünk elmenni fodrászhoz, körmöshöz, sminkeshez, mégis azt látjuk, hogy a celebjeink haja, körme egyszerűen kiváló: gyönyörködünk benne, de közben frusztráló is számunkra – ezért fontos, hogy tudjuk, mikor és mit hihetünk el, és belátni: senkinek sem tökéletes az élete, még akkor sem, ha azt mutatja – fogalmazott. Arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban divat volt a véleményvezérek között, hogy megmutatták magukat smink nélkül – ez persze tetszett a követőknek, viszont hosszú távon nem eredményes, hiszen az embereket sokkal jobban érdekli a tökéletes arc, vonás, ruha ­– és ezt jutalmazzák leginkább a lájkokkal, amire egyébként hajtanak a véleményvezérek. – Jelenleg a harmadik hullámot éljük; az első kettőben elvoltunk otthon, végeztük a teendőket, barkácsoltunk, viszont most már nagyon mennénk, várjuk, hogy szabadon utazhassunk – ahogyan egyébként azt teszi az influencerek többsége. Arra vágyunk, amit ők átélhetnek: nyaralnak valahol távol a világ gondjaitól, gyönyörű tájakról osztanak meg képeket, amit egy darabig mosolyogva lapozgatunk, de később mérgelődünk, irigykedve nézzük. Majd feltesszük önmagunknak a kérdéseket: valamit rosszul csinálok? Mint oly sok mindennek, ennek is két oldala van: egy darabig pozitívan hat ránk, motivál bennünket, majd megváltozik a hozzáállásunk. Ha nekik megadatik, akkor nekünk miért nem? S ez így a saját önértékelésünk leértékeléséhez vezethet – mondta.

A válás mint lehetőség…

A közelmúltban egyre több közismert személy vállalta fel, hogy kedvesével, feleségével különválik, a továbbiakban nem szeretnék közösen folytatni az életüket – ezt harsogja a sajtó, mindenhol címlapon: vajon ez hogyan hat a hétköznapi emberek magán­életére? – Valóban, manapság nem az kerül a fókuszba, hogy miként mentsük meg a házasságunkat, hiszen a hírek sem erről szólnak. A válás lehetőségként merül fel, ezért sokkal gyorsabban fogja meglépni egy átlagember is ahelyett, hogy közös megoldást keresnének. Mindig azt mondom, hogy nyissuk ki a szemünket, és valóban csak azt higgyük el, amiben megbizonyosodunk. Ma már a hétköznapi emberek is hajlamosak arra, hogy csak a szépet és a jót mutassák az oldalaikon, pedig legbelül tudjuk mindannyian, hogy igenis vannak rosszabb napok, amiket nem kell szégyellni – fogalmazott.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában