A szépség művészete

2021.01.13. 17:55

Dupla aranyéremmel kezdte az évet a debreceni sminkmester

Pankotai Anita debreceni makeup artist eredményes versenyszereplésére koccinthatott szilveszterkor.

Fotó: Pankotai Anita-archív

A járványügyi intézkedések nem tették lehetővé a személyes jelenlétet, így a tavalyi év végén online mérették meg magukat a szépségipari szakemberek egy népszerű hazai versenyen. A New Year Online Make up Competition 2021 Hungary megmérettetésen Pankotai Anita debreceni sminkmester a Bridal Makeup – Classic Wedding 2021 felnőtt kategóriában (Klasszikus Menyasszonyi Style), valamint a Stage Makeup 2021 – Indian Bridal Makeup (Indiai Menyasszonyi Style) kategóriában indult. A makeup artist mind a két alkotásával első helyezést ért el.

– Az, hogy valaki részt vehet ezen a versenyen, már önmagában presztízsértékű. Normál helyzetben személyes részvéttel zajlik a megmérettetés, ahol időkeretben dolgozunk. Ez idén nem így történt, az online verseny kicsit nagyobb szabadságot adott. Végül a modellről készült fotó jutott el a szakmai zsűri elé – mondta el Pankotai Anita a Naplónak.

Anitát a versenyre Dominique Roberts, Európa- és világbajnok sminkmester készítette fel. – Elképesztő volt az eredményhirdetés, hiszen szilveszterkor tudhattam meg, hogy elnyertem az első helyezéseket. A mesteremtől sok szakmai támogatást kaptam, segített abban, hogy tökéleteset alkothassak. Nagyon érdekes a felkészítő jelenléte, hiába dolgozik valaki évek óta a szakmában, szüksége van egy külső szemlélőre, aki meglátja az esetleges hibákat. Több hónapot is rászántam a versenyre való készülésre, annak ellenére, hogy most nem kötött időkorlát, úgy véltem, a versenykategóriák mégis megkövetelik. Gyakorolni kellett a megálmodott sminkeim elkészítését, és azt gondolom, a felkészülés elengedhetetlen volt az eredményes szerepléshez – emelte ki.

A klasszikus menyasszonyi smink | Fotó: Pankotai Anita-archív

Szabad kézzel, aprólékosan

Mint mondta, a menyasszonyi smink alapvetően belül világos, középen kicsit sötétebb, kívül pedig sötét árnyalattal színezett szemet jelöl. Ahhoz pedig, hogy elegánsabb végeredmény szülessen, fények kerülnek az arcra. – A kész smink összhangban van, de mire így egyensúlyba kerül, rengeteg árnyalatú por kerül fel az alapra. Egy hétköznapi menyasszony nyilván nem kap ennyire részletes és erős sminket, nem visel ennyire sok ékszert, de a versenyen induló pályázatban el lehet engedni a fantáziát. A versenykiírás szerint még kövek is kerülhettek az arcra, azokat is egyesével, kézzel helyeztem fel. A száj sminkelése esetén szeretek dús ajkakat festeni, most a magasfényű arcsmink miatt pedig ezt kiemelten fontosnak tartottam. Összesen mintegy öt órát vett igénybe a modell elkészítése. A frizurát nem magam készítettem, de – ugyanúgy, mint minden egyes kiegészítőt – én álmodom meg a modellre.

Az indiai menyasszonyi smink | Fotó: Pankotai Anita-archív

Az indiai menyasszonyi smink már több mint dupla annyi időt követelt, az csaknem tizenkét óra alatt készült el. Ebben az esetben is fontos volt ügyelni a színek összedolgozására, nem válhattak el egymástól az árnyalatok. A legnehezebb ugyanakkor a figurális festés volt, hiszen minden vonalnak egyformának kellett lennie, nem lehetett helyenként vékonyabb vagy vastagabb, és emellett az egész arcra szimmetrikusan kellett felfestenem kézzel, egy vékony ecset segítségével. Amikor elkészült a kontúr, akkor színekkel töltöttem ki a mintát. Aqua technikával több réteget vittem fel az arcra, majd fények, csillámok, kövek kerültek fel a modellre ­– részletezte.

Hozzátette, a mestere eredeti, Indiából beszerzett ékszert és ruhaanyagot biztosított az indiai sminket viselő modellnek, így nem volt kérdés a tehetséges makeup artist számára, hogy a kiegészítőkhöz készüljön el az impozáns festés.

Bucsi Bernadett Ildikó

Borítókép: Az indiai menyasszonyi smink (balról) órákat igényelt, a klasszikus menyasszonyi smink esetében a csillogást az elegáns kövek is segítették

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/51-szepsegtipp-a-fotozas-elott-allo-holgyeknek-4878856/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában