kisokos díszmadártartáshoz

2020.12.25. 17:44

Csicsergő szépségek a lakásunkba

Ha nem megfelelően látjuk el a választott madárfajt, hamar elpusztulhat szárnyas kedvencünk.

Fotó: Siroki Zoltán DTE-archív

Amennyiben valaki előképzettség nélkül szeretne az otthonában dísz­madarat tartani mint kedvencet, számos dolognak utána kell járnia.

„Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy milyen fajt szeretnénk venni, a legfontosabb, hogy legyen információnk arról, milyen igényekkel bír az általunk kiválasztott egyed”

– mondta el lapunknak Varga Sándor, a Siroki Zoltán Díszmadártenyésztő Egyesület titkára.

– Az egyesületünk célja, hogy információt adjunk az egyes fajokról azoknak, akik megkeresnek minket. Többek között fontos, hogy milyen helyen fog élni egy madár. Amennyiben bérházban akarunk tartani egy tollas állatot, nem vehetünk nagy testű papagájt, mert folyamatosan rikoltozni fog, amit sem a családtagok, sem a szomszédok nem képesek elviselni. Egy ilyen madárnak a hely­igénye is jelentősebb, egy kisebb kalitkában nem fogja jól érezni magát, különböző, rossz magatartásformákat vehet fel: kitépi a saját tollait, ezzel megkopaszítva magát, vagy ok nélküli rikoltozásba kezd. Viszont ha van számára elegendő hely, csak akkor fog csicseregni, ha idegenek érkeznek. Egy egészséges szárnyas naponta csupán pár percre ereszti ki a hangját, nem énekel reggeltől estig, mint egy sziréna.

„Amennyiben kis lakásba akarunk madarat, egy zebra- vagy sirálykapinty, egy kanári vagy egy hullámos papagáj a legmegfelelőbb”

– tette hozzá.

A helyes táplálkozás

– Minden esetben fel kell mérni, hogy tudunk-e két madarat (vagy madárpárt) együtt, azonos kalitkában tartani, mivel léteznek fajok, amelyek agresszívan viselkednek a másikkal szemben, amennyiben sokáig összezárva tartjuk őket – emelte ki Varga Sándor. – Bizonyos fajok megférnek egymás mellett anélkül, hogy bántanák egymást, s nyugodt körülmények között szaporodnak. Tudatában kell lennünk annak is, hogy mit eszik az általunk választott szárnyas kedvenc. A pintyfélék, a kanárik és a hullámos papagájok magkeverékkel táplálkoznak, amit bármely díszmadárboltban megvásárolhatunk. Ezt a keveréket kell néha kiegészíteni egy kis zölddel, főtt tojással, de kedveskedhetünk nekik egyéb takarmányokkal is – folytatta.

– Amennyiben olyan fajt választunk, mely nem éri be a száraz magkeverékkel – mint az egzotikusabb fajok, amelyek lágyevők –, vagy olyan papagájt, amely pépesebb táplálékot eszik, nem lesz elég a mageleség, sőt egyéb étel hiányában elpusztul.

Habár a Földön megközelítőleg 11 ezer madárfaj létezik, mindössze az egyharmadukat lehetséges hobbiállatként tartani.

– Minden tollas máshogy költ és fészkel. Egy zebrapinty számára egy kisebb fészek vagy kosárka elegendő a költéshez, ahol a hím és a tojó közösen nevelik a fiókákat. A csicsörkék azonban rendszeresen veszekednek, és nemcsak az egyik fél veri a másikat, hanem naponta felváltva is üldözik egymást. Egy olyan játékot játszanak, melyben ha nem szimpatikusak egymásnak, képesek megölni a másikat – mondta az egyesület titkára. – Ez a faj rendszeresen párzani akar, s ha a tojó nem hajlandó erre, a hím megölheti a fiókákat és a nőstényt is. Nyitott fészket raknak úgy, mint a kanárik, ahol a párba állított egyedek nem bántják egymást. A nagyobb papagájoknál súlyos következményei vannak az esetleges agressziónak, mivel az erős csőrükkel pillanatok alatt kivégezhetik a másik egyedet. A díszpintyfélék odúban költenek, és fűalapon készítenek fészket. A kanárimadarak nyitott otthont építenek, míg a papagájok egy nagyobb odúba raknak fészket, és ott is költenek, bár sokszor forgácsos alapon helyezik el a tojásaikat – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Borítókép: a rózsásfejű törpepapagáj kedves, de kissé hangos kedvencnek számít, ha lakásban akarjuk tartani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában