Négylábúak a kozmetikusnál

2020.07.26. 10:27

Nem luxus, hanem kötelesség kedvenceink ápolása

Minden kutya más, kozmetikai szakemberként tudni kell a viselkedésükre reagálni.

Fotó: Vargáné Venter Szilvia-archív

Manapság megszokott dolog, hogy a gazdik kozmetikushoz hordják a kutyájukat, szépítkezésüket előtérbe helyezve.

„A kutyakozmetika a szépülés mellett egy fontos egészségügyi szolgáltatás”

– válaszolta a Napló kérdésére Vargáné Venter Szilvia kutyakozmetikus. – Ahogy mi, emberek tisztán tartjuk magunkat, úgy kutyáinkkal is ezt kell tennünk. Egy elhanyagolt, ápolatlan állatban könnyen megtelepszenek az élősködők, és ami még nagyobb probléma lehet, hogy hosszú szőrük miatt nem vesszük észre a daganatokat vagy egyéb elváltozásokat – folytatta. – Rendszeres kozmetikát igénylő ebeket hat-nyolc hetente érdemes szakemberhez vinni és hozzáértő kezekre bízni – tette hozzá.

Stressz vagy kikapcsolódás

A kutya nagyon érzékeny az ember energiájára, ezért fontos, hogy teljesen nyugodt környezetben történjen a kozmetikai kezelés. – Ha félünk tőle vagy feszültek, idegesek vagyunk, azt az állat megérzi, és ő maga is nyugtalanná válik. Azt gondolom, hogy ebben a szakmában az ajtón kívül le kell tenni a gondjainkat, és úgy hozzákezdeni a munkához – jelentette ki Vargáné Venter Szilvia. – A kedvencek többnyire sajnos stresszként élik meg a kozmetikai kezeléseket, ahogy mi, emberek is sok dolgot hasonlóan kezelünk, de mint mindig, itt is vannak kivételek.

„A kutyáknak onnantól, hogy megkapják az összes kötelező oltást, el kell kezdeni a kozmetikába való beszoktatását”

– részletezte. – Ez sokat segíthet azon, hogy kevésbé stresszesen élje meg ezeket az alkalmakat kedvencünk. Nagy általánosságban a gazdi jelenléte is zavaró lehet, hiszen az állat szeretne odamenni ahhoz, akivel együtt éli a mindennapjait, ezért izeg-mozog, jelentősen megnehezítve a munkánkat – emelte ki a kutyakozmetikus. – Sok esetben ezzel szemben kifejezetten kérem a gazdit, hogy legyen jelen a kozmetikázás ideje alatt, mivel kutyája jóval nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb a jelenlétében – közölte.

Extrém kérések

Számtalan ember akad, aki az általa kedvelt nem mindennapi dolgokat nemcsak saját külsején akarja szemléltetni, hanem kisállatán is, ezért nem „egészségügyi kezelésekként” közelíti meg a kozmetikai alkalmakat, hanem luxusként, így a szakemberek belefutnak az átlagemberek számára furcsának tűnő kérésekbe. – Túlságosan extrém dolgokat nem szoktak kérni, aminek örülök is, hiszen a kutyák életébe az alapkozmetikai kezelés tökéletesen elég – mutatott rá a kutyakozmetikus. – A cél minden esetben, hogy ápoltak és ezáltal egészségesek legyenek a „vendégeim”, de természetesen én is találkoztam már nem mindennapi kívánságokkal.

„Egyszer egy kantáros nadrágot nyírtam a hozott kutya szőrébe, de fordult már meg a szalonomban kopasz tengerimalac és nyuszi is”

– osztotta meg.

Nehezebb esetek

Magától értetődő módon az állatok sem kedvelik azt, amikor egy számukra ismeretlen ember a gazdi jelenléte nélkül babrál a szőrükkel, nyúlkál a szájukba vagy éppen matat a tappancsaik között. – Az elülső mancsok szőrnyírását kifejezetten utálják a kutyusok, de a fülszőr kiszedése sem tartozik a kedvenc programjaik közé – ismertette a szakember. – Mivel minden kutya más-más egyéniség, így hozzáértőként tudnunk kell, hogyan reagáljunk különböző viselkedésekre. Ennek az alapjait meg lehet tanulni, de a sok év alatt kialakult rutinnak köszönhetően már pár perc elteltével tudom, miként a legjobb kezelni a kialakult helyzetet – tudatta. – Harapós kutyáknál szájkosarat vagy orvosi gallért használok a saját védelmem érdekében, de az állatot is megnyugtatja ez a helyzet valamilyen szinten – fejtette ki lapunknak.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában