az édesanyákat ünnepeljük

2020.05.03. 07:30

A világ közepét jelentik a kicsik: anyák napja a négyes ikrekkel

„A sorssal vívott harc akkor nyer értelmet, ha megpillanthatjuk gyermekünk mosolyát.”

Fotó: Kozák Anita-archív

Rendhagyó lesz az idei anyák napja, sokan nem köszönthetik fel személyesen édesanyjukat, nem ölelhetik át, és nem mondhatják el neki újra és újra, mennyire szeretik, és mennyi mindent köszönhetnek imádott édesanyjuknak. Május első vasárnapján virágba borul az egész ország, színes, illatos virágszálakkal halmozzuk el az anyákat, akik életük minden egyes napján kedvességükkel és szeretetükkel árasztják el gyermekeiket. Az anyaság nem egyszerű fel­adat, az élet legnagyobb hivatása, de mindeközben a legszebb dolog is, ami egy nővel történhet, hogy életet ad egy vagy netán több gyermek számára. Kozák Anitánál talán senki sem tudhatja jobban, mennyi felelősséggel, áldozattal, de közben csodával jár együtt a szülővé válás. A fiatal nő tavaly október 24-én adott életet négy gyönyörű gyermekének, akik azóta a világ közepét jelentik a családnak.

Négy szívhang

A négyes ikrek mesterséges megtermékenyítés, inszemináció útján fogantak. A pár körülbelül három évig próbálkozott, mindhiába; akkor döntöttek úgy, hogy nem várnak tovább: ha természetes úton nem lehet gyermekük, akkor máshogyan próbálkoznak. Tudták, hogy nagy az esélye annak, hogy Anita ikerbabáknak adjon életet, azonban arra nem gondoltak, hogy egyszerre négy taggal fog bővülni a család. Az első ultrahangon még három petezsák látszódott, viszont a tizedik héten már négy szívhang szakította félbe a „csendes várakozást.” – Hihetetlenül meglepődtünk, először nem is hittük el, őszintén szólva kicsit bepánikoltunk, de nagyon sok segítséget kapunk, és ma már el sem tudnám képzelni nélkülük az életem.

„Az elmúlt fél évben teljesen megváltozott az életünk, a kicsik növögetnek, egyáltalán nincsenek lemaradva a velük egykorúaktól, nem látszik rajtuk, hogy koraszülött babák lennének. Folyamatosan gagyognak, mosolyognak, igazán boldog babák”

– számolt be a Naplónak a fiatal anyuka.

Csodálatos pillanat

Fotó: Kozák Anita-archív

A többéves küzdelem, próbálkozás után Anita a pozitív teszt láttán nagyon elérzékenyült, el sem hitte, hogy anya lehet. Elmondása szerint egyből „tudta”, hogy nem egy gyermeknek fog életet adni, anyai megérzése azt súgta, hogy több gyermek fog növekedni a pocakjában. – Hiszek abban, hogy a gyermek választja meg a szüleit, az pedig fantasztikus érzés, hogy férjemet és engem négy kis élet is kiválasztott arra a feladatra, hogy óvjuk, védjük és szeressük őket. Nem egyszerűek a mindennapok, van egy napi rutin, ami szerint haladunk; voltak nehezebb napok, de minden erőfeszítést megér a mosolyuk és kedvességük – fűzte hozzá. – Három kislányunk és egy kisfiunk van, a csajok sokkal elevenebbek, mondhatni számukból és személyiségükből is adódóan ők uralkodnak itthon. Richárd, a kisfiunk sokkal nyugodtabb; persze van néha egy-egy hiszti, de az melyik gyermeknél nincs? – mosolygott.

A fiatal édesanya számára feltettük a következő kérdést: vajon egy anyai szív minden gyermekét tudja ugyanúgy szeretni? A válaszra pedig egy pillanatot sem kellett várnunk: – Igen! Már soha nem tudom meg, milyen lehet egyetlen gyermeket szeretni, de őszintén: nem bánom, nagyon nagyot nyertem! Az életem minden egyes pillanatában arra törekszem, és fogok is, hogy mind a négy gyermekemet ugyanúgy szeressem, egyikük se szenvedjen semmiben sem hiányt. A szívemből regélek: nem tudok közöttük különbséget tenni, ők az életeim! – hangsúlyozta.

Anita nagyon várta az anyák napját, hiszen végre ő is elmondhatja magáról, hogy ez az ő napja, és azok köszöntik, azokkal lehet, akik bearanyozzák a mindennapjait. Az anyuka mindig is imádta a gyerekeket, ezért is nem adta fel a próbálkozást, és ugyanezt javasolja azoknak, akiknek természetes úton nem lehet gyermekük: küzdjenek! – Nem szabad feladni, soha! Párommal végig pozitívak voltunk, persze akadtak mélypontok, de arra kell gondolni, hogy a jó dolgok mindig akkor jönnek, amikor nem számítunk rá. Tudom, átéltem, hogy milyen nehéz azoknak a pároknak, akik mindent megtesznek azért, hogy gyermekük szülessen, de soha ne tegyenek le arról, hogy szülőkké váljanak.

„A sorssal vívott harc akkor nyer értelmet, ha megpillanthatjuk gyermekünk mosolyát, az pedig felbecsülhetetlen érték”

– mondta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában