szükség van rá

2020.05.29. 19:57

Fontos a kímélő kézápolás

A bőrtünetek kialakulásában szerepet játszik az egyéni hajlam és a fokozott érzékenység.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A koronavírus miatt naponta sokkal többször mosunk kezet, különböző fertőtlenítőszereket használunk, amik miatt bőrirritáció, gyulladás is felléphet. A témában felkerestük dr. Kósa Ágnes bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost, aki megosztotta a Naplóval bőrápolási tanácsait.

– A bőr legfontosabb funkciója a szervezet és a külvilág közötti harmonikus összeköttetés megvalósítása, mely a bőr által biztosított aktív barrier funkció révén jön létre. A különböző fertőtlenítőszerekkel történő gyakori, hosszan tartó kézmosás károsíthatja a bőr normális védőfunkcióját, melynek következtében egy gyakran kialakuló gyulladásos betegség jöhet létre, mely a kéz kipirosodásával, égő-viszkető érzéssel, esetenként hólyagosodással járhat, a vakarás miatt pedig sebek, illetve hámlás is jellemzi a tüneteket. A bőrtünetek kialakulásában szerepet játszik az egyéni hajlam, fokozott érzékenység, a vegyszerek ismétlődő irritatív hatása – mondta.

A bőrgyógyász feladataink közé sorolta, hogy a bőr védelmi funkcióját, a bőr karbantartásával, a hidrolipid réteg pótlásával, a bőr rendszeres ápolásával helyreállítsuk.

Törekedni kell a megelőzésre

– Az irritativ ágensek mindenkinél kiválthatnak bőrgyulladást, a behatolás ideje és az anyag erőssége/koncentrációja függvényében. Törekedni kell a megelőzésre, amit bőrbarát tisztítószerek rendszeres alkalmazásával, az irritáló hatások kiküszöbölésével érhetünk el. Védőkenőcsök és védőkesztyű alkalmazásával is próbálkozhatunk – fűzte hozzá.

– A jellegzetes tünetek gyakran az érintkezés helyén (kézujjak) jelentkeznek, és ha a kiváltó okot sikerül megszüntetni, a tünetek visszafejlődnek. Fokozott érzékenység esetén a tünetek más területen is kialakulhatnak. A gyógyszertárakban széles körben kaphatók dermokozmetikai készítmények, melyek a kezdeti tünetek esetében sikerrel alkalmazhatók. Ezek kiválasztásában a gyógyszerész tud tanácsot adni – ismertette végezetül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában