Hogyan relaxáljunk?

2020.04.02. 07:52

Lelki egyensúly vészterhes időkben: állítsuk át a figyelmünk fókuszát!

A mindennapos nyugtató gyakorlatok sokat segíthetnek nekünk.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A jelen helyzetben különösen jó hatása lehet, ha nyugtató, relaxáló gyakorlatokat végzünk (hétköznapi elnevezéssel: meditálunk), ez testünknek és lelkünknek is hasznos.

– Az ilyen gyakorlatok során ellazítjuk a testünket, azon belül az egyes izomcsoportokat, belső szerveket is, emiatt jobb lesz a vérkeringés, ez pedig máris javítja az immunrendszer állapotát, ami a mai helyzetben már önmagában hasznos – mondta el érdeklődésünkre Kökény Tibor pszichológus, jógaoktató, a budapesti Testnevelési Egyetem oktatója. – Fentieken túl, mentálisan nézve, az agyi tevékenység kilép abból a hektikusságból, ami a mindennapi éber állapotra jellemző. A béta-agyhullámok helyett az alfa-hullámok válnak meghatározóvá: ez egy tudatos állapot, szinkronizált, nyugodt agyhullámokkal.

„Ebben a helyzetben a saját középpontunkba tudunk kerülni, egy nyugodt, mély tudatállapotba, amikor képesek vagyunk eltávolodni a külvilág dolgaitól”

– magyarázta a debreceni származású szakember.

A céltábla

Mint kifejtette,

napjaink problémája, hogy amikor figyelünk a hírekre, beszélgetünk valakivel, vagy nézzük a tévét, és jönnek a negatív impulzusok, azokra az agyunk rákapcsolódik, a tudatunkat rögtön azok az információk kezdik uralni.

Márpedig ahova a fókuszunk megy, oda mennek az energiáink is. És mert a fókuszunk egy negatív céltáblát talál meg, ennek megfelelően az érzéseink és az energiáink is ilyenek lesznek: káoszosak, pánikosak, szorongással teliek.

– Ha viszont eltávolodunk ettől, és egy belső fókuszt tudunk kialakítani; ahol érzem, hogy kényelmes a testem, ellazultam, egy kellemes érzésben létezem, innentől kezdve egy olyan belső pozitív állapotban vagyok, ami nem kapcsolódik a külső rémhírekhez. Lényegében ezt a belső fókuszt, ezt a belső egyensúlyi pontot keressük a relaxációs gyakorlatokkal – mutatott rá Kökény Tibor.

– Ha valaki most kezdi ezeket a gyakorlatokat, akkor nyilván nehezebb dolga van. Amikor pánikbetegekkel dolgozunk, megtanítjuk őket például a helyes légzésre, arra, hogy mélyen és megfelelő ritmusban lélegezzenek, és ezt persze olyankor kell gyakorolniuk, amikor nincs pánikrohamuk. S amikor jön a roham, előveszik azt, amit már elsajátítottak. Aki most kezd relaxációs technikát végezni, az ő számára is mindenképpen lesz pozitív hatása. Csak előnyben vannak azok, akik korábban már gyakoroltak hasonló módszereket, ők ezekhez visszanyúlhatnak, nem a hullámzó tengerben akarnak lemerülni, számukra már ott a béke szigete, van egy stabil pontjuk – magyarázta a szakember, hangsúlyozva, hogy természetesen kezdőknek is érdemes kipróbálni a relaxációt, nekik is pozitív élményeket ad, és rájuk is jó hatást fog kifejteni a technika.

Sokféle stílusban

A lehetséges relaxációs módszerekről elmondta: a nyugati meditációk gyakran különböző képzeleti képeket, zenéket használnak, melyek szintén hatékonyak. Az egyik NLP (neuro-lingvisztikus programozás) technika kifejezetten erre szolgál. Ezt jól lehet alkalmazni aggódás, szorongás esetén, ilyenkor lényegében csak a fókuszt kell átállítani. – Nemrég egy pácienst egy kezelésen megkértem, gondoljon vissza egy régi, pozitív élményére. Idézze fel részletesen, mit látott, hallott, érzett akkor. Majd relaxáció közben visszaolvastam neki azt, amit az előbb elmondott. Tizenöt perc alatt sokkal jobb állapotba került. Vagyis, ha egyszerűen egy pozitív élményre koncentrálunk, attól jobban leszünk, mert ahol a fókusz, oda megy az energia! – nyomatékosította Kökény Tibor.

Mindenkinek azt javasolja, keressen az interneten, ahol rengeteg relaxációs hanganyag érhető el ingyenesen. Érdemes olyanokat hallgatni, amiket autogén tréninget végzett szakember (általában pszichológus) készített, vagy olyat, mely valamely eredeti jóga- vagy spirituális rendszer tanításába illeszkedik. Utóbbiakra keresve komoly hátteret találhatunk, ott van mögöttük a tanítást átadó mesterek láncolata. Kerülendők viszont az önjelölt guruk, akik maguktól találnak ki módszereket – figyelmeztetett a terapeuta.

Vannak rövidebb és hosszabb, zenés vagy képzeleti képekre épülő, különböző stílusú hanganyagok, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Kökény Tibor javasolta az általa tanult és oktatott jóga a mindennapi életben rendszer technikáit, illetve a maga készítette ötperces „villámmeditációt” is.

– Fontos, hogy minden nap gyakoroljunk egy kicsit, és még jobb, ha ezt reggel tesszük, mert ha ekkor ráhangolódunk egy pozitív dologra, az megalapozza az egész napunkat. Később, amikor valami negatív hatás ér minket, kevésbé fog kimozdítani ebből az állapotból. Ha viszont napközben aggódunk, szorongunk, és csak akkor akarjuk kirántani magunkat abból az állapotból, az úgy jóval nehezebb lesz – intett a szakember.

SzT

Mi az igazi meditáció?

Szélesebb értelemben, nyugati megközelítésben mindent a meditáció körébe sorolnak, ami megváltozott tudatállapottal jár (amilyen egyébként az alvás is): a meditációt, a relaxációt, a hipnózist is meditációnak nevezik – mutatott rá Kökény Tibor. – A klasszikus, keleti megközelítésben a meditáció a valamivel való eggyé válás tudati síkon, mely az adott jelenség tökéletes belső ismeretét jelenti. Ezt általában spirituális célzattal végzik. A relaxációnak régebben szintén spirituális célja volt, de manapság, nem utolsósorban nyugati befolyás hatására, sokkal inkább a test pihenését, a regenerálódást szolgálja. Ma nyugaton a relaxációt leginkább szintén regeneráló, nyugtató módszerként használjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában