Gumibelsőből fülbevalót

2020.03.31. 13:56

Mesés tárgyak az újrahasznosítás jegyében

Defektes biciklibelsők, kilyukadt gumimatracok – haszontalanok, vagy inkább csak annak tűnnek!

Fotó: Ursuslupus

– Nagykárolyban, Romániában születtem, a rendszerváltás után települtünk át Debrecenbe, így sok emlékem a kommunizmussal van összefüggésben. Például minden este elvették az áramot, de a villamosmérnök édesapám generátort fabrikált. Ezt én kapcsolhattam be, hogy legyen valami kósza fény. Volt egy szerelőasztalkám és egy kék kantáros nadrágom is, amiben mindig barkácsoltam. Most gyakorlatilag ugyanazt csinálom, mint kiskoromban, hisz ez inkább barkácsolás, semmint kézművesség – emlékszik vissza gyermekéveire Jeney Orsolya, az Ursuslupus megálmodója, aki diplomái szerint nemzetközikapcsolatok- és emberi jogi szakértő, de van oklevele a Sorbonne-ról is, jelenleg pedig a Harvard online gyerekjogi kurzusát végzi.

A név titka

Orsi 1998-ban a Naplónak azt nyilatkozta – amikor 17 évesen szakmai terveiről beszélt –, ha nagy lesz, nagykövet lesz Peruban, s ugyan ez nem így lett, álmait mégis elérte és polgári foglalkozása szerint azzá vált, amire akkor vágyott. Emellett pedig kitalált egy lenyűgöző dolgot is: újrahasznosít, de nem is akárhogy. Lássuk! Most, 2020-ban, Perutól távol, de a Naplóban Orsival először a márka nevét vettük górcső alá: Ursuslupus. – Amikor elérkezett az idő, hogy a világnak is megmutassam, miket hasznosítok újra, már nagyon szükségem volt egy márkanévre. Valami eredetit szerettem volna, de a nemzetközi közönség számra is kiejthetőt. Nem akartam, hogy benne legyen az öko szó, mert fontosnak tartom, ne csak a zöldekhez jussak el, hanem az upcycling idővel a fősodor részévé váljon. Amikor már semmi ötletem nem volt, ami tetszett volna, eszembe jutott egy becenév. Öt évet játszottam a Budapest Wolves Ladies női amerikaifoci-csapatban, ahol a taktikákat és egyéb, edzéssel kapcsolatos dolgokat egy fórumon beszéltünk meg, ahova regisztrálni kellett, de az Orsi név már foglalt volt. Engem pedig régen Urzusznak hívtak. És mivel a Wolvesban játszottam, gondoltam az Ursuslupus jó lesz. Végül a márkámban vittem tovább az amerikai focis nickem – mondta lapunknak.

Az újrahasznosítás forradalma

A nevet már tudjuk, de hogyan kezdődött a tervezés? Repüljünk vissza 2013-ba: rengeteg a munkahelyi stressz, Orsi férje pedig – vallja – remekül ráérzett, amikor egy fesztiválon leültette feleségét egy workshophoz, hogy csináljon valamit, mert jót tenne neki. – Három órát töltöttem ott, és a mindenféle hulladékanyag közül a bicikligumit és a gumimatracot választottam ki. Lett is három pár fülbevalóm. Akkor voltam először elégedett az általam készített dolgok kinézetével. Mivel jó rehabilitáló hatással volt rám, otthon is folytattam a különféle tárgyak elkészítését.

„Elkezdtem küldetésemnek érezni, hogy minél több olyan dolgot tervezzek, ami van annyira praktikus, hogy még azok is akarnak belőle, akik nem annyira környezettudatosak.”

– Majd ezek az alapanyagok kiegészültek a sátorral, amiket a Sziget Fesztiválról szerzünk. Azóta már abszolút misszióm olyan széles termékpalettával előállni, hogy a hulladékmentes életet élni kívánók számára minél gazdagabb legyen a kínálat – fejtette ki Orsi. A három főbb alapanyagból pedig – defektes biciklibelső, kilyukadt gumimatrac és elszakadt sátor – készült már többek között fülbevaló, táska, csokornyakkendő, bölcsis zsák, ujjbáb, de partikellék és uzsonnástasak is.

Fotó: Ursuslupus

És a jövő zenéje

Ugyan Orsi nem sok szabadidővel rendelkezik polgári foglalkozása mellett, de olyankor az Ursuslupus a hobbija, van két kislánya és szenvedélyes strandteniszjátékos is. Lenyűgöző munkáit különböző vásárokon láthatjuk, ilyen például a debreceni CSAK Design vásár vagy a budapesti Fenntarthatósági Nap, dekorációi pedig esküvőkön és születésnapi bulikon is elvarázsolják a vendégeket. Visszatérője a Campus Fesztiválnak (Campus Art), de keresték már meg olyan cégek is, akik számára fontos a fenntarthatóság. Az ötlet pedig robog tovább, Orsi idén nagy lázban ég: nagyobbik lánya harmadik születésnapjára tervezte elindítani az Ursuslupus fenntartható partikellékvonalát, amellyel a világon egyedülállóan csak újrahasznosított dekorációkat lehetne megvásárolni, kibérelni. – Hosszú távú álmom, hogy Magyarország különböző településein szervezhessenek gyűjtést a helyiek, én pedig odautazzak, és közösen készítsünk gumimatracokból például zászlófüzért a kertekbe, óvodákba, iskolákba. A másik nagy tervem, hogy egyszer DIY partikellékcsomagokat is lehessen kapni, hogy a vásárlók is megtapasztalhassák az alkotás örömét – mondta végül.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában