folytassuk a mozgást!

2019.09.07. 07:00

A bikiniszezon után is van élet

Ne az életünket alakítsuk az edzéshez, hanem az edzést az életünkhöz!

Fotó: olvasói fotó

  • Manapság a sport egyre inkább elterjedtebb, viszont hajlamosak vagyunk a nyári hónapok után kicsit leereszteni, viszont nem szabad, meg kell találnunk a kellő egyensúlyt.
  • Gergely Rebeka már gyermekkora óta formálja testét, igaz, voltak kisebb-nagyobb kihagyások, de a mozgás mindig is az élete része lesz.
  • – Szerintem mindenkinek szüksége van a mozgás örömére, az év minden egyes évszakában. Természetesen nem kell mindig úgy élnünk, mintha versenyre készülnénk, lehetnek „lazább” napok, azonban az egyensúly nagyon fontos – hangsúlyozta.
  • Egy időre ismét elköszönhetünk a bikiniszezontól, viszont ez nem azt jelenti, hogy az egészséges étrendnek, valamint a mozgásnak is hátat kellene fordítanunk. Sokan májustól kezdve hónapokig azon dolgoztak, hogy jobb alakjuk legyen, esztétikusabban nézzenek ki a falatnyi ruhadarabokban. Azonban sokkal jobban tennénk, ha a kezdeti fellángolásokat elfelejtenénk, és arra törekednénk, hogy egyensúlyt varázsoljunk az életünkbe. Gergely Rebeka mindössze tizennyolc éves, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos-gimnáziumában kezdte el szeptembertől utolsó középiskolai tanévét, jelenleg minden idejét kitölti az érettségire való felkészülés, viszont ez nem azt jelenti, hogy hátrahagyja eddigi életmódját, a sport ugyanúgy részese lesz az életének, ahogy mostanáig.

    – Imádom a mozgást, amióta csak az eszemet tudom, sportolok, már hároméves koromban gyermek-fitneszoktatásokra jártam, különböző akrobatikus gyakorlatokat tanultam. Egy sérülés miatt kezdtem lejárni az EnerGym Fitness & Body Building edzőterembe, kezdetben édesapámmal. Majd megismerkedtem Nagy Imre edzővel, aki tizenhat évesen látott bennem lehetőséget, s felajánlotta, hogy segít, szerette volna, ha versenyeznék mint fitnesz­modell. Hirtelen, abban a pillanatban nem tudtam, mit válaszoljak, de ma már tudom, hogy jól döntöttem.

    „Nagyon szeretem megmérettetni magam, a testemet formálni, igaz, most lesz egy hosszabb szünet, a tanulásra kell figyelnem, azonban jövőre újra versenyezni szeretnék”

    – kezdte a fiatal lány.

    Rebeka az elmúlt két évben rengeteg versenyen vett részt, több érmet magáénak is tudhatott, viszont az élmények és az egészsége miatt vonzza ez a terület. A versenyekre készülés számára is megterhelő, de tudja, hogy a célért meg kell küzdeni. Látja maga körül azokat a fiatalokat, felnőtteket, akik szeretnének önmagukért, egészségükért tenni, de sajnos feladják, azonban a fitneszmodell szerint csak az alapokkal kell tisztában lennünk.

    Finomított cukrok

    – A legtöbben tudjuk, melyek azok az alapanyagok, élelmiszerek, amelyeket egyáltalán nem kellene fogyasztani, vagy legalábbis kevesebbet. A péksütemények, finomított cukrok, gyorsételek, cukros üdítők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a „párnák” egyre nagyobbra nőjenek rajtunk. Persze számtalan tévhit is kering; akadnak, akik azt gondolják, az a legjobb, ha nem viszünk be szénhidrátot a szervezetünkbe, viszont ez nincs így, hiszen a jó szénhidrátokra szükségünk van: bulgur, rizs, kuszkusz, édesburgonya – ezeket mind meg kell ismernünk és fogyasztanunk – mondta.

    Gyakori vízfogyasztás

    Fotó: olvasói fotó

    A fiatal lány szerint hozzá kell szoktatnunk magunkat a rendszeres evéshez, nemhiába találták ki, hogy egy nap minimum ötször étkezzünk, az anyagcsere helyes működését is a többszöri étkezéssel tudjuk fenntartani. – A gyakori vízfogyasztás elengedhetetlen, valamint a változatos étrend, amibe nyugodtan beiktathatunk szénhidrátot, viszont estére inkább zöldséget, salátát, csirkét, halat vagy esetleg tojást fogyasszunk. Megannyi sütési és főzési praktikát megismerhetünk az interneten is, amelyek segítenek az egészségesebb ételek elkészítésében. Nagyon fontos, hogy a jojóeffektust elkerüljük, ezért kell előre terveznünk, ki kell alakítani egy rendszerességet, tudnunk kell előre, mikor lesz lehetőségünk a mozgásra. Mindig azt mondom: ne az életünket alakítsuk az edzéshez, hanem az edzést az életünkhöz – hangsúlyozta.

    Gergely Rebeka úgy véli, egy percig sem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk azért, mert egy-egy „bűnös” étkezés elcsavarta az eszünket. Ha van egy rendezvény: szülinap, baráti összejövetel, akkor ne sanyargassuk magunkat, egy étel lehet hizlaló, de attól még nem fogunk meghízni néhány falattól. – Ha megtanítjuk magunkat a rendszerességre, előre tervezésre, akkor nyugodtan „bűnözhetünk” néha, nem szabad és nem is kell „büntetni” a szervezetünket.

    Testnek, léleknek egyaránt

    „Jelenleg én sem számolom a kalóriákat, a versenyfelkészülést jövőre fogom elkezdeni, viszont addig sem hanyagolom az edzést, heti négyszer legalább lejárok a konditerembe, hiszen a mozgásra szükségünk van testileg és lelkileg egyaránt.”

    Nagy Emese

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában