baba-mama

2019.08.19. 18:29

Érzelmi biztonságot és táplálékot nyújt

Az anyatej a baba számára minden fontos vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz.

Fotó: Dreamstime

A szoptatás egyre nagyobb teret hódít a 90-es évek óta, hála a népszerűsítő programoknak, a bababarát szülészeteknek és a szoptatást támogató civil kezdeményezéseknek. Az anyatej a baba számára minden fontos vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz, amire a növekedéshez szüksége van. Ehhez elegendő az anya kiegyensúlyozott, vegyes étkezése. A szülő és a baba érdekeit egyaránt szolgálja az anyatejes táplálás. Ezáltal a gyermekek immunrendszere védettebb lesz, felnőttkorukban csökken a cukorbetegség kockázata.

Jótékony hatásai

Mérföldkövet jelentett a szoptatás történetében, amikor pszichológusok és pszichiáterek kezdtek foglalkozni azzal, hogy vajon milyen hatással lehet az anyatejes táplálás a hosszú távú anya-gyermek kapcsolatra, és pozitív eredményre jutottak. A szoptatás elősegíti a szülés utáni méhösszehúzódást, valamint megvédi mind az anyát, mind a gyermekét, akár még felnőttkorában is a túlsúlytól. Mindemellett a szoptatás során berögzült szájmozgás jó hatással van a fogak kialakulására, de a bőrön kialakult ekcéma is részben elkerülhető az anyatejes táplálás által. Az érzelmi biztonság és az anyatejjel bejuttatott tápanyagok teszik érthetővé azt, hogy sok esetben magasabb az IQ-juk a természetes úton táplált gyermekeknek.

A Magyar Védőnők Egyesülete 1000 nap programja hatékony útmutatót ad a hazánkban ma már szerencsére 90 százalékban szoptatni vágyó kismamáknak ahhoz, hogy ne csak 51 százalékuk (4 hónapig szoptatók), illetve 34,8 százalékuk (6 hónapig szoptatók) élje át ezt az anya és gyermeke számára soha vissza nem térő lelki élményt.

Nagy Hankó Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában