HAON lakóhelyem

2018.09.04. 18:05

Burgonyából nem lesz hiány Nyíracsádon

Nyíracsád - Négy kertben összesen mintegy 8 ezer négyzetméternyi területről ásták fel a burgonyát a közfoglalkoztatottak.

Nyíracsád - Négy kertben összesen mintegy 8 ezer négyzetméternyi területről ásták fel a burgonyát a közfoglalkoztatottak.

Idén is bőségesnek ígérkezik a burgonyatermés a nyírségi településen. A Start munkaprogram mezőgazdasági alprogramjában négy önkormányzati kertben vetettek burgonyát. A betakarítás augusztus második felében kezdődött, s szeptember elejére fejeződött be. A munkaprogramban dolgozó közfoglalkoztatottak összesen mintegy 8 ezer négyzetméternyi területről ásták fel a burgonyát, majd négy csoportba válogatták.

– Az idei termés bőséges és jó minőségű. Van egy homokosabb talajú kertünk, ahol apróbb szemű a termés, de a minősége annak is megfelelő. Étkezési burgonyából van a legtöbb, a válogatást és a bezsákolást követően a legegészségesebb gumók a pincébe kerülnek, ahonnan a télen folyamatosan el tudjuk látni az óvoda konyháját. Külön válogatjuk a felásás közben megsérült gumókat.

Válogatás után ezeket kell a leghamarabb felhasználni. Ezen kívül van vető- és takarmányburgonyánk is – tudtuk meg Lakatosné Nagy Erzsébet csoportvezetőtől, aki pontos kimutatást végez a felszedett termés mennyiségéről és minőségéről is. A feljegyzések szerint idén a tavalyinál valamivel több, mintegy 70 mázsa burgonya termett az önkormányzat kertjeiben Nyíracsádon.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!