HAON - Jegyzet

2012.12.24. 13:16

Szentesti csillagszórók Debrecenben

Debrecen - Karácsonyfánkon a csillagszórók látványa káprázatos, de lelkünk mélyén már csak pislákolnak halovány fénnyel a régi csillagok. Az első szenteste idején Heródes király uralkodott, aki a hatalmát féltő, a népét pedig nyomorúságba taszító ember volt.

Debrecen - Karácsonyfánkon a csillagszórók látványa káprázatos, de lelkünk mélyén már csak pislákolnak halovány fénnyel a régi csillagok. Az első szenteste idején Heródes király uralkodott, aki a hatalmát féltő, a népét pedig nyomorúságba taszító ember volt.Nem sejtette, hogy az ő csillaga hamarosan leáldozik. Az akkor élő vallásos emberek többsége közömbösen fogadta a Messiás megszületéséről szóló örömhírt, szívük zárva maradt a jászolbölcsőben világra jött Üdvözítő előtt. Őket hasonlíthatnánk a fényüket vesztett csillagokhoz, mert ők a képmutatás vallásos köpenyébe burkolóztak, nem sejtve, hogy a szíveket vizsgáló Úr mindent tud.

A csillagszóró szépsége csalóka, elégve sorsa csak a rozsda. Az akkor élő csillagtudósok a jelenleg még „nem hittel élőket” jelképezi. Ők azok az emberek, akik Istent őszintén és kitartóan keresik, és meg is találják. A tudósok Babilonban éltek, és az eget vizsgálva döbbenten felfedeztek fel egy vakítóan fénylő, és mozgásban lévő csillagjelenséget. Azonnal elindultak, követve útját, amely egészen Betlehemig vezetett, ott a csillag megállt Jézus jászolbölcsője felett, majd fényét vesztve kihunyt, mert küldetését betöltötte. Isten eszköze volt ez a páratlan jelenség, hogy a csillagtudósok odataláljanak Jézushoz. Mivel Krisztus magát nevezi örökké fénylő Csillagnak, ezért az Ő szeretetének éltető sugarai tesznek bennünket is csillagokká Isten mennyei égboltján. Küldetésünk: kiutat mutatni a reménytelenség sötétjében élő embertársainknak, tudva, hogy a fény elűzi a búskomorságot, hogy meghallják szívünk dallamát: „Fönn, a csillagok felett boldog lelkek zengenek.” Aki itt elfáradott, s hordoz bánatot, azt a béke várja most, ezért arcuk már mosolyra változott. Az Úr beteljesíti ígéretét: „Akik sokakat az igazságra visznek, fénylenek, mint a csillagok örökkön-örökké”.

A csillagtudósok Jézusnak háromféle ajándékot vittek, melyeknek üzenetük van felénk: aranyat – Jézus örökkévaló király; tömjént – Isten Fia imádása; mirhát – Jézus a halál legyőzője, az örök élet megadója. A karácsonyi tündöklő csillag, ha a szívünkbe is beragyog, a Messiást befogadva leszünk örökre boldogok, s a szent este titkokkal teljes csendjében lelkünk ünnepelni fog!

Jászai Gyula református lelkész, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!