Hajdúszovát hírei

2018.11.17. 18:03

Finom sütemények, de csak hagyományosan

Hajdúszovát - Torták és aprósütemények között válogathattak az ínyencek a hétvégén.

Hajdúszovát - Torták és aprósütemények között válogathattak az ínyencek a hétvégén.

Nincs is finomabb a nagyi süteményénél – mondogatják gyakorta a fiatalok. Ez bizony Hajdúszováton sincs másként. Ám ott egy egyesület sokat tesz azért, hogy a fiatalok akár saját maguk is elkészíthessék azokat a finomságokat. A Négy Évszak Kulturális Egyesület a hétvégén rendezte meg a Torta és Süteményfesztivált, mégpedig már a nyolcadikat.

Csak amatőröknek

– A régmúlt hajdúszováti süteményeket szeretnénk felkutatni és azt szélesebb körben is ismertté tenni. A receptcserék által a fiatalok is megtudhatják, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik milyen süteményeket készítettek, és akár ők maguk is megcsinálhatják. Erre egyébként egyre több példa van – beszélt a fesztivál céljáról Tóth Károly, az egyesület vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy erre az eseményre három kategóriában több mint 50 féle finomságot hoztak a nevezők. A fesztivál első éveiben csak Hajdúszovátról, idővel azonban már a szomszédos településekről is érkeztek nevezők.

– A versenyt kizárólag amatőröknek hirdetjük, mégpedig édes apró-, sós apró, valamint torták és tortakülönlegességek kategóriában – folytatja Tóth Károly. – A legtöbb nevezés természetesen az aprósüteményekre jön, a torták munkaigényesebbek, és talán nehezebb is elkészíteni. A recepteket a nevezőktől elkérjük, s két év múlva, a tizedik sütemény fesztivál után a legjobb, legnépszerűbb finomságok receptjeiből egy szakácskönyvet szeretnénk megjelentetni. Ez egy jó összefoglalója lesz a hajdúszováti süteményhagyományoknak.

Az édes- és sós finomságokat miután a háromtagú zsűri rangsorolta, véleményezte, támogatójegyek ellenében megkóstolhatták a vendégek. A bevételt a rendező egyesület a jövőre immár hetedik alkalommal megrendezendő Hajdú Ízek Fesztiváljára fordítja.

Félig a maga találmánya

Az eddig megrendezett nyolc süteményfesztivál mindegyikén részt vett a 77 éves Hegedűs Gyuláné. – Most egy laktózmentes édessüteményt készítettem, ez félig az én találmányom. A családom egyik tagja laktózérzékeny, így ha neki is szerettem volna kedveskedni süteménnyel, kénytelen voltam magam kitalálni és elkészíteni azt, amit ő is elfogyaszthat. A süteményversenyen való indulásra „rábeszéljük” egymást a nyugdíjas klubban. A süteményezés kikapcsolódást jelent nekem. Minden évben mást és mást készítek.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!