Nem csak a nagyvárosok gondja a légszennyezettség

Akt.:
Mindennapi forgalom Debrecenben: a közlekedés jelentősen hozzájárul a légszennyezettséghez
Mindennapi forgalom Debrecenben: a közlekedés jelentősen hozzájárul a légszennyezettséghez - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A kipufogógázok mellett a szilárd tüzelés égéstermékei is szennyezik a levegőt.

 • A téli időszak közeledtével, a lakossági szilárd tüzelésű fűtőberendezések használatával megkezdődhet a szennyező anyagok mennyiségének emelkedése a levegőben, amely az időjárási körülmények változásával (például köd beállta) felhalmozódhat az alsó légrétegekben.
 • Jellemzően a szálló por (PM10) értéke szokott magas lenni, emellett a tüzelőberendezésekből és robbanómotorokból származó nitrogén-oxidok halmozódhatnak fel az alsó légrétegben, igaz, a korábbi tapasztalatok alapján ennek mértéke az egészségügyi határértéket csak esetenként lépi át – tudtuk meg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól.
 • Nem csak Debrecent érinti a probléma, a kibocsátott szennyező anyagok a kedvezőtlen meteorológiai körülmények hatására a kisebb településeken is ugyanúgy felhalmozódhatnak az alsó légrétegekben, mint a nagyvárosokban, hiszen például ezeken a területeken a lakossági szilárd tüzelés általában nagyobb arányú.
 • A légszennyezettség mérésére szolgáló mintavételi pontok számát várhatóan emelni fogják, a kormányzat célja ugyanis, hogy a kisebb települések is bekerüljenek a levegőminőség vizsgálati rendszerbe.

Sokéves tapasztalat, hogy a hidegebb idő beköszöntével a levegő szennyezettsége megnő. E probléma megyei vonatkozásairól s a megelőzés lehetőségeiről érdeklődtünk a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnál.

Mint a válaszból kiderült, nem csak Debrecent érinti a magas légszennyezettség. A kibocsátott szennyező anyagok a kedvezőtlen meteorológiai körülmények hatására a kisebb településeken is ugyanúgy felhalmozódhatnak az alsó légrétegekben, mint a nagyvárosokban, hiszen például ezeken a területeken a lakossági szilárd tüzelés általában nagyobb arányú.

Több mérés lehet

– Magyarországon a mintavételi/mérési pontok számát kormányrendelet határozza meg, mely alapján Hajdú-Bihar megye területén Debrecenben három, több légszennyező komponenst mérő automata állomás működik, illetve rendelkezésre áll egy mobil mérőállomás. Emellett Debrecenben és Hajdúböszörményben a szálló por PM10 frakciója általi szennyezettség, Debrecenben és Hajdúszoboszlón pedig a nitrogén-dioxid időszakos mintavétele és mérése folyik. A mintavételi pontok felülvizsgálata a 2019–2021 közötti időszakban fog megtörténni a tervek szerint, amellyel a kormányzat célja, hogy a mérési programokba a kisebb települések szennyezettségének felmérése is bekerüljön – írták.

A légszennyezettség szempontjából veszélyes anyagok égetése, illetve ennek szankcionálása kapcsán tudatták: a kormányhivatal az ellenőrzési terve és a beérkező bejelentések alapján minden esetet kivizsgál. Amennyiben konkrétan bebizonyosodik a hulladékégetés ténye, úgy kötelezés kiadására és bírság kiszabására kerül sor. A nyílt téri égetés 100 ezer forint, a háztartási tüzelőberendezésben történő hulladékégetés 300 ezer forint bírság kiszabását vonja maga után.

Kampány

A kormány kiemelt céljai közé tartozik a népbetegségeket okozó tényezők, így többek között a légszennyezettség visszaszorítása is. Ezzel a céllal indult útjára az Agrárminisztérium „Fűts okosan!” kampánya, mely nagy hangsúlyt fektet a lakosság széles körű tájékoztatására, valamint a szemléletformálásra. A www.futsokosankampany.hu honlapon számos olyan hasznos információ található, melyek segíthetnek környezettudatos háztartási fűtési rendszerek kialakításában, a levegőminőség javításában. Ezek közül példaként megemlíthető, hogy a kerti hulladékok komposztálása, a szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása, valamint a kellően száraz tüzelőanyag használata nagyban hozzájárul a levegőnk tisztaságához – hívja fel a figyelmet a megyei kormányhivatal.

HBN


Nem dobhatunk tűzre akármit

A szálló por felületére mérgező anyagok tapadnak, amelyek a tüdőbe, vagy a kisebb méretű részecskék a vérbe is bejutva káros egészségi hatásokat eredményeznek. A kisebb részecskék a legveszélyesebbek a szervezetre, képesek bejutni a vérpályába és ezáltal a szerveinkbe is – figyelmeztet a www.futsokosankampany.hu.

A honlap szerint kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

 • „kezelt”, tehát festett, lakkozott fa (régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.)
 • rétegelt lemez, bútorlap
 • építési fahulladék
 • színes, „fényes” papírhulladék
 • PET-palack, műanyag hulladék
 • autógumi, használt ruha, rongy
 • fáradt olaj, üzemanyag.

Ezen anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket.


Sokat tehetünk azért, hogy szabadon lélegezhessünk
Nyíregyháza - Szombat után szerdán ismét kiadta a városháza a figyelmeztetést, hogy a levegő minősége hétfőn és kedden is átlépte az egészségügyi határértéket. Egy felmérés szerint az emberek nem érzik magukénak a levegőszennyezettség gondját, mivel ők nem járulnak hozzá a problémához. A szálló p...

Légszennyezettséget mérő állomás a Klinikán
Debrecen - A földekről, az autópályáról akadálytalanul sodródik a cívisvárosba a szálló por. A magyarországi 09-es levegővédelmi zónát Debrecen és környéke, Hajdúszoboszlóval és Ebessel együtt alkotja. A cívisvárosban három mérőállomás méri a légszennyezettséget. Közülük a Klinikán lévő lényegébe...Hajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés