túra

2020.09.18. 19:02

Kerékpáros élmények a Tisza-tónál

Ősszel is remek programlehetőség egy biciklitúrán részt venni.

Az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek kiváló programlehetőséget nyújt a Tisza-tó, mely a nyáron át­adott, Poroszló és Tiszafüred közötti szakasznak köszönhetően immáron teljes egészében körbetekerhető. A Debrecenből is könnyen és gyorsan megközelíthető, kedvelt turisztikai célpontot egy kisebb és egy nagyobb körben is meg lehet kerülni; míg a rövidebb 70 km-es, addig a hosszabb táv egy 95 km-s szakaszt ölel fel. Előbbire nagyjából 3-5 órát, utóbbira pedig érdemes egy egész napot rászánni.

Könnyű a terep

A tó melletti gáton könnyű a kerékpározás, sima a terep, nincsenek emelkedők, így nem megterhelő a folyamatos tekerés. Éppen ezért nem kell attól aggódnunk, hogy nem teljesítjük a távot. Ráadásul akkor iktathatunk be pihenőt, amikor csak akarunk. Fontos azonban tudni, hogy a lelkesedésünkön kívül másra is szükségünk lesz, ha arra vállalkozunk, hogy biciklire pattanva fedezzük fel a környéket.

A legfontosabb, hogy kizárólag olyan kerékpárral induljunk el, amit alaposan ellenőriztünk, és teljesen biztonságosan lehet vele haladni. Biciklit egyébiránt több tó menti településen is lehet kölcsönözni. Mindig jó, ha van nálunk biciklis „elsősegélykészlet”, amit bevethetünk, ha netán gond adódna az úton. Szintén lényeges, hogy legyen nálunk víz és élelem is, mert habár több büfé is üzemel a tó mentén, Murphy-törvény, hogy éppen akkor leszünk a legszomjasabbak, amikor ezektől éppen távol vagyunk. (Vagy éppen zárva tart az ominózus mentsvár, ahol enyhíthetnénk szomjunkat.)

Habár hivatalosan véget ért a nyári időszak, ősszel sem árt gondoskodni a megfelelő napvédelemről. A Tiszafüred és Tiszaszőlős közötti hosszabb – monoton – szakaszon például alig van árnyék, a leégés majdhogynem garantált. A ruházatunk éppen ezért egészüljön ki valamilyen sapkával vagy kalappal, és öltözzünk kényelmesen, a célnak megfelelően. Esetleg pakoljunk el váltóruhát is, hogy át tudjunk öltözni, ha nagyon megizzadnánk.

Látnivalók sora

Az útvonalat érdemes előre megtervezni, ám mivel végig kiépített és jelölt kerékpárút vezet, nem kell attól tartani, hogy eltévednénk. Poroszló és Tiszafüred között három hídon is áthaladhatunk, melyek még teljesebbé teszik a biciklizés élményét.

A Tisza-tó önmagában is csodás látványt nyújt, de ha az időjárás még engedi, több helyen megállhatunk strandolni is. Ha kedvet érzünk, a vízi sportokban is kipróbálhatjuk magunkat. Utunkon semmiképp se hagyjuk ki a kiskörei hallépcsőt, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. Ennek célja, hogy folyamatosan biztosítsa a kapcsolatot a Tisza, valamit a Tisza-tó között. Poroszlón ellátogathatunk az ökocentrumba, ahol még közelebb kerülhetünk a vízi élővilághoz, amit akár csónakázás közben is felfedezhetünk. Mindenképpen ismerkedjünk meg a gasztronómiai kínálattal is, és kóstoljuk meg a friss halból készült finomságokat.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!