Gazdaság

2018.04.26. 15:34

A debreceni közgyűlés áprilisi üléséről jelentjük

Debrecen - Új szerződést kötne a polgármester a DVSC Futballszervező többségi tulajdonosával.

Debrecen - Új szerződést kötne a polgármester a DVSC Futballszervező többségi tulajdonosával.

Jelentősen, 30 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly az ország második legnagyobb városában – derült ki csütörtökön a debreceni önkormányzat közgyűlésén, ahol a képviselők meghallgatták a városi rendőrfőkapitány közbiztonságról szóló beszámolóját. Dr. Uzonyi Attila elmondta: a cívisváros közterületein elkövetett garázdaságok száma 18, a testi sértések száma 10 százalékkal esett vissza tavaly. Lakásbetörésből 209-et regisztráltak Debrecenben a rendőrök 2017-ben, ami az elmúlt évtizedek legjobb adata. Az összes rablást felderítették.

A rendőrségi főtanácsos nem titkolta, hogy a jó eredmények annak is köszönhetőek, hogy a rendőrök sokat túlóráznak. Úgy vélte, hogy javítani most elsősorban a közlekedésbiztonsági helyzeten kellene, amit leginkább az egymásra való nagyobb odafigyeléssel lehetne elérni.

A bűnözők kitiltása?

Herpergel Róbert jobbikos képviselő hozzászólásában arról beszélt, hogy a jó statisztikák ellenére őt most is ugyanolyan sokan keresik bűnügyekben, mint korábban. – Ez nem a rendőrség hibája, hanem a Fidesz kormány által „összetákolt” Büntető Törvénykönyv (BTK) következménye – fogalmazott. Úgy vélte, hogy mivel a Nagyállomás környékén elsősorban Szabolcs megyéből érkezők követnek el bűncselekményeket, ezért őket ki kellene tiltani a városból.

Balázs Ákos, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: örvendetes, hogy a korábbiaknál jóval több rendőr látható az utcákon. Azt kérte a kapitánytól, hogy a belvárosban és a Nagyerdőn is több járőr jelenjen meg.

Madarasi István (MSZP) arra figyelmeztetett, hogy tavaly a balesetek résztvevőinek 21 százaléka kerékpárt használt. Szerinte elszomorító, milyen sok biciklis nem ismeri a KRESZ-t, például rendszeresen áttekernek a zebrán.

Szabó Gyula (Fidesz) arról számolt be, hogy az Epreskerti Általános Iskolába járó 60-70 gyereknek megtanítják, hogyan lehet kerékpárral biztonságosan közlekedni. A kezdeményezést szerinte más iskolákra is ki lehetne terjeszteni.

Szilágyi László előbb az iskolarendőr program folytatását szorgalmazta, majd több rendőrjárőrt kért az Újkertbe.

Papp László polgármester Herpergel Róbertnek azt válaszolta, hogy a közbiztonság jelentős javulása a BTK-nak is köszönhető. Szerinte a Debrecenből történő kitiltás a pártállami rendszert idézné vissza, nem ez a megoldás a Nagyállomás környéki problémákra. A rendőrkapitány még hatékonyabb fellépést ígért a pályaudvarnál időnként megjelenő bűnözőkkel szemben.

Elszámolási vita a Loki körül

A DVSC Futballszervező Zrt. pénzügyi beszámolójának tárgyalásakor kiderült, hogy ismét elszámolási vita alakult ki a többségi tulajdonos, Szima Gábor és a 24 százalékos tulajdonos önkormányzat között. A város szerint a vállalkozó 88 millió forinttal tartozik a részvénytársaságnak.

Szűcs László, a debreceni polgármesteri hivatal Gazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője elmondta: a tárgyalások során Szima Gábor azt ígérte, hogy betartja a szindikátusi szerződésben vállaltakat. Hétfőn 24 millió forint hitelt át is utalt a cégnek. A város 20 millió forint helyett 40 milliós működési támogatást adott a Futballszervezőnek.

– Meddig hagyjuk még, hogy ilyen elszámolási viták legyenek minden évben? – kérdezte a vita során dr. Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője. Azt javasolta, hogy kössenek új szindikátusi szerződést a többségi tulajdonossal. Papp László polgármester egyetértett ezzel. Kijelentette: a Loki gazdálkodásának tisztának, világosnak és átláthatónak kell lennie. Nekünk az az érdekünk, hogy a DVSC hozzájusson azokhoz a forrásokhoz, amelyeket a tulajdonosok vállaltak.

Herczeg András lemondása

Ezután a Loki vezetőedzőjét is érintő határozatokat hoztak. Herczeg András ugyanis felmentését kérte a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetői igazgatói tisztségéből, mely cég a pallagi Labdarúgó Akadémia infrastruktúrájának a tulajdonosa, működtetője. Utódja várhatóan Makray Balázs, a Debreceni Sportcentrum Kft. stratégiai- és sportszakmai igazgatója lesz. Ugyanakkor Herczeg András továbbra is ügyvezető marad a szakmai munkáért felelős DLA Utánpótlás Nevelő Nonprofit Kft-ben. Makray Balázs ebben a cégben minden bizonnyal a társaság gazdálkodásáért felelős ügyvezetői tisztséget tölti majd be. Vagyis a céget ketten irányítanák ezután. (Herczeg András a Loki kispadját is megtartja.)

Lakópark, irodák, közművek

A közgyűlésen emellett elfogadták azt a rendezésiterv-módosítást, amely lakópark építését teszi lehetővé a debreceni Mikepércsi út elején, az egykori tüzéptelep helyén.

Arról is határoztak, hogy mivel növelik a Piac utcai régi Városházán dolgozók számát, – ám nincs elég szabad iroda – a februárban a Piac utca felőli részen kiürített egykori Tourinform helyiségét is irodákká alakítják. Az új beléptető rendszert is oda telepítik.

Az utolsó napirendi pont keretében elfogadták, hogy pályázatot nyújtanak be a a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására az államkincstárhoz.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!