Gazdaság

2018.02.19. 14:43

A hazai feldolgozóipar még nehezen veszi fel a versenyt

Debrecen - Az uniós csatlakozás erős piaci versenyt eredményezett.

Debrecen - Az uniós csatlakozás erős piaci versenyt eredményezett.

A minőség javítása, a költségek csökkentése, a környezettudatos gazdálkodás fontos kihívás a cégek életében. Ugyanakkor jelentős problémákkal is szembesülnek, miközben növekedni kívánnak. A mezőgazdaság egy energiabomba, aminek hasznosítása gyerekcipőben jár – mondta Bodnár Lajos. Szerinte a környezettudatos gazdálkodás kapcsán kiemelt fontosságú, hogy a megújuló energiát preferáljuk, minél kevesebb fosszilis energiát vásároljunk.

Volosinovszki János szerint az élelmiszer-ágazat nem volt felkészülve a kialakult rendkívül erős piaci versenyre. Az uniós csatlakozással együtt „ránk szabadultak” a hatékony üzemekből származó, magas minőségű termékek, amelyekkel a magyar feldolgozóipar nehezen tudja felvenni a versenyt – kivéve néhány céget. A bérköltségek növekedésével párhuzamosan az átadói árak nem tudnak arányosan emelkedni az élelmiszeripari termékek esetén, mivel ott vannak a kereskedelmi láncokban a hatékony üzemekből származó kedvező beszerzési árú importtermékek – hangsúlyozta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!