Gazdaság

2018.01.22. 17:26

Újabb partner a mérnökképzésben a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Komoly fejlesztés előtt áll a műszaki képzés, a város is profitálhat belőle.

Debrecen - Komoly fejlesztés előtt áll a műszaki képzés, a város is profitálhat belőle.

A fenntarthatóság, a legmodernebb technológia és a következő generációnak történő tudásátadás szempontjából is jelentős az az együttműködési megállapodás, melyet hétfőn írt alá a Debreceni Egyetem és a német Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. a felsőoktatási intézményben.

Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp ügyvezetője elmondta, az egyezmény célja, hogy a debreceni hallgatók támogassák a mérnöktudományok területét. A cég a debreceni beruházására 35 millió eurót fordít, mely mintegy 11 milliárd forintnak felel meg. – Az építkezés pár hét múlva véget ér, így április és május környékén már tudunk alkalmazottakat felvenni, összesen 250 új munkahelyet teremtünk – mondta az ügyvezető. A Thyssenkrupp debreceni gyárában a legmodernebb rugókat, alkatrészeket és stabilizátorokat fogják előállítani, amelyeket a legnagyobb autómárkák használnak.

Fotó: Molnár Péter

– Ezt a lépést történelminek is mondhatnánk. Tudniillik, az ezzel a céggel kötött együttműködési szerződés nemcsak arra szolgál, hogy a hallgatóinknak állást teremtsen, hanem különböző innovációs és kutatási projektekben is együtt tudunk részt venni – hangsúlyozta Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese. Hozzátette: ez az együttműködés a vállalatnak, a városnak és az egyetemnek egyaránt hasznos lesz.

Debrecen is profitál

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kiemelte, a műszaki képzés fejlesztése és a cívisváros gazdaságfejlesztése teljesen összehangolható. Elmondta, az egyetem ipari partnerekkel való kapcsolata kiemelkedő, amit a város és az intézmény egysége tovább erősít. Mindez jelentős verseny­előnynek számít más városokhoz képest.

A gépiparral kapcsolatban megemlítette, hogy a Thyssenkrupp jelenleg a hatodik legnagyobb árbevételt – mintegy 100 milliárd forintot – generáló cég a városban. A beruházásoknak köszönhetően újabb munkahelyek jönnek létre, az alkalmazottak fizetésük nagy részét debreceni szolgáltatásokra költik majd, emellett a város iparűzési adóból származó jövedelme is emelkedni fog. Ezt az összeget jóléti szolgáltatásokra fogják fordítani, mely egyben Debrecen életszínvonalának emelkedését is jelenti.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!