Factum Sport

2012.08.23. 07:27

Factum - Jason Okrzesik, aki német-ír-lengyel amerikai

Jason Okrzesik a Factum új trénere, aki egyfelől segíti a szintén új vezetőedző dolgát (következő riportunk vele készült), emellett fiatalokkal is fog foglalkozni.

Jason Okrzesik a Factum új trénere, aki egyfelől segíti a szintén új vezetőedző dolgát (következő riportunk vele készült), emellett fiatalokkal is fog foglalkozni.

Az USA-ból érkező, még csak 28 éves szakemberrel beszélgettünk. Megtudtuk, hogy családneve lengyel gyökerekhez vezet vissza, hogy egykori kosarasként úgy érzi, sokkal jobban bele tudja magát érezni a játékosok helyzetébe időnként, illetve, hogy nem csak magától, de a holland vezetőedzőtől, Michael Schuurstól is sokat vár, mivel remek szakembernek tartja.

- Az Okrzesik név, mintha lengyel hangzású lenne, jól érzem?

Jason Okrzesik: - Igen, s ez egy elég nehezen kiejthető családnév, tudom. Egyébként német, ír, lengyel származású vagyok, vezetéknevem pedig egyértelműen lengyel. A kiejtésénél a „z” betűt nem kell ejteni, valahogy így: O-KREH-SICK (kvázi Okreszik –a szerző).

- Te magad is kosaraztál, de hamar edző lett belőled. Utánpótlás akadémiát is vezettél, ami azért nem kis meló. Mi a fő hozadéka annak, ha fiatal tehetségekkel együtt dolgozol?

JO: - Az elmúlt években sok fiatal játékossal és csapattal foglalkoztam. ez egy nagyon hálás munka, amikor látod, hogy az alapoktól felépítesz egy kosarast, ami neki hasznára válik a későbbi pályafutásában, illetve ez a kiindulópont ahhoz, hogy valóban jó játékos váljon belőle.

- Mi miatt választottad a Factumot? Mik a terveid nálunk?

JO: - Úgy véltem, hogy ez egy hihetetlen lehetőség a számomra, hogy egy európai erős ligában segédedző lehessek egy nagycsapatnál is. Miután beszéltem Kenny Izzóval is, az az érzésem támadt, hogy itt egy csapat jó játékos akar mielőbb sokat fejlődni és elindulni felfelé, ez is vonzott.

- Mit gondolsz, mi a legfőbb erősséged edzőként?

JO: - Egykori játékosként elég jól megértem a kosarasokat. Levágom, mikor mi mehet le bennük egy-egy fontos szituációban. A meccseken pedig úgy érzem, igen jól megfogom a kulcspillanatokat, amikor számunkra kedvezően fordítani lehet a találkozó alakulásán. Egyébként meg nagyon szeretek egyénenként is foglalkozni a játékosokkal, építgetni tudásukat, amiből remek kapcsolat alakulhat ki közöttünk.

- Volt róla szó már, hogy kosaraztál korábban. Hogyan lett belőled edző?

JO: - Én már egész életemet a kosárlabda köré építettem. A papám és a nagybátyám is kosarazott az USA-ban, majd én is. Amikor befejeztem az aktív játékot, egyértelműen az edzősködés felé vettem az irányt. Szeretek tanulni, megtapasztalni, hogyan legyek jó edző, hogyan meccseljek, kedvelem a kihívásokat és persze azt is, amikor beérik a munka gyümölcse.

- Milyenek az első benyomásaid a városról, a Factumról, a játékosokról? Csak őszintén!

JO: - Egyelőre nagyon szép Debrecen, s kedvesek velem az emberek. Az étel is nagyszerű. le voltam nyűgözve, hogy nem a nulláról kellett elkezdeni dolgozni, hogy látszott, mozogtak már az érkezésem előtt is a srácok, ahogy más csapatoknál is. Már az első napon dolgoztunk a játékosokkal, s ahogyan dolgoztak, azzal megmutatták, hogy sikereket elérni akarnak ebben a szezonban.

- Egyedül érkeztél hozzánk?

JO: - Igen, egyedül, de nagyon várom már, hogy megismerkedhessek minél több helybélivel.

- Ismerted előtte az új vezetőedzőt, Michael Schuurst?

JO: - Nem ismertem, de telefonon beszéltem vele, mielőtt találkoztunk. Azt hiszem, igen jó választás volt a Factumhoz hozni őt, s már nagyon várom a vele való közös munkát, meg azt, hogy együtt felkészítsük a csapatot, remélhetően a sikerekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!