Életstílus

2016.06.20. 13:27

Ez történik a testében, ha lenyeli a rágót

Meddig képes a rágógumi a gyomorban maradni, miután lenyeltük?

Meddig képes a rágógumi a gyomorban maradni, miután lenyeltük?A rágógumit rágni kell, de ugye olykor előfordulhat baleset, amikor véletlenül lenyeljük. Biztosan hallotta már azt a mítoszt, hogy a rágó hét hónapig, hét évig, vagy más abszurd időtartamig a gyomorban maradhat. Gyerekkorban riogattak minket ilyen sztorival, de mi az igazság? Dr. Lisa Ganjhu, egy new yorki klinika gasztroenterológusa elárulja, mi történik pontosan az emésztőrendszerben miután lenyeljük a rágót.


Illusztráció: buzzfeed.com


A rágó alapvetően úgy viselkedik a szervezetben, mint bármelyik más étel, azzal a különbséggel, hogy egyes összetevőit nem tudjuk teljesen megemészteni.  - Az emésztőnedvek nagyon erősek és ha a rágós steaket képest megemészteni, akkor a gumit is. Az emésztésben olyan enzimek és savak játszanak szerepet, amelyek lebontják a gumit.

Az egyetlen különbség, hogy a gumi alapjait nem tudja úgy lebontani a szervezet a vékonybélben, mint a többi ételt, viszont biztosan távozik. Az, hogy kinél mikor, az szervezettől függ - magyarázta az orvos. Hozzátette, annak ellenére, hogy a rágó nem bomlik te teljes mértékben, nem fog a belekhez ragadni és a rágók sem tapadnak egymáshoz, hanem előbb-utóbb minden összetevő a széklettel együtt távozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!