Életstílus

2016.06.10. 12:55

A drog a lelket is megfojtja

Debrecen - Nem elég csak szavakkal példát mutatni, a szülő elsődlegesen a saját viselkedésével szolgáltat mintát a gyereknek.

Debrecen - Nem elég csak szavakkal példát mutatni, a szülő elsődlegesen a saját viselkedésével szolgáltat mintát a gyereknek.A gyermek számára az agresszió egyfajta megoldás a belső feszültség és düh levezetésére, amit általában máshol vezet le, mint ahol keletkezik. Hatékonyságunkat meghatározza, ha felismerjük, mikor szól nekünk a gyerek dühe, vagy másra haragszik. Szintén lényeges visszajelzést is adnunk az erőszakos megnyilvánulásra, elég akár egy köhintés is. „Igen, észrevettem, hogy gond van.” Ha ugyanis csak passzívan vagyunk jelen, és nem teszünk semmit, az felszabadító hatással bír az agresszív viselkedésre – fogalmazott Gesztelyi Tamás mentálhigiénés szakember előadásában a Szemünk fénye, a gyermek konferencián, ahol rávilágított a gyermekkori agresszió és a droghasználat közötti összefüggésekre.

Mindennek az alapja a feltétel nélküli szeretet, amit konfliktus esetén sem szabad személyhez vagy teljesítményhez kötni. A gyereket biztosítani kell arról, hogy szeretik, úgy ahogy van. – Mindez azért is fontos, mert a gyermek azzal a szeretettel tudja magát szeretni, amivel a szülő szereti őt. Ha nem kap szeretetet, kiszolgáltatott lesz a drogokkal szemben is – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Fontos saját magának?

Ha a gyermek fontosnak, értékesnek tartja magát, nem fog drogokhoz nyúlni, amellyel kockáztatja egészségét, személyiségét, kapcsolatait, terveit és jövőképét. Az alacsony önértékelés, általában valamilyen gyermekkori frusztrációs helyzettel függ össze. A klasszikus kábítószerek mellett komoly veszélyt jelentenek a dizájnerdrogok, melyek összetevőit senki sem ismeri, kiszámíthatatlan reakciókat válthatnak ki. Ilyen esetekben az orvos is csak megfigyelni tud, kevésbé tud hatékony beavatkozást alkalmazni. Óriási gond még, hogy akár internetről rendelve, olcsón is hozzá lehet jutni ezekhez a szerekhez. – Ha pedig már kialakult egyfajta függőség, az anyag hiánya is agresszív magatartást okoz. Ilyenkor egyre kevésbé uralja az ember saját lelkét és testét – mondta a szakember.

Hogyan szeressünk?

Gesztelyi Tamás egy amerikai pszichoterapeuta szavait idézte: „Az egyszerű túléléshez napi négy ölelésre van szükségünk. Nyolc ölelésre van szükségünk a szinten tartáshoz. A fejlődéshez pedig napi 12 ölelés kell, a szeretett személytől.” Majd folytatta, fontos, hogy a gyermekre minőségi időt szánjunk. Mit takar ez? Ebben az időben nincs harag, bánat, szomorúság, szorongás és figyelmetlenség. – Valljuk be, ez energiaigényes, hamar elfáradunk. Fontos megérteni, hogy az ezen kívüli időben is folyamatosan mintát mutat a szülő a gyereknek. Nem hiteles, ha például vezetés közben hangosan szidalmazzuk a forgalomban résztvevőket, amit a gyerek is hall, utána pedig a minőségi időben azt mondjuk, hogy „minden szép és jó” – fogalmazott.

Az apakép szerepe különösen fontos a gyermekek számára a drogproblémák tekintetében. Egy apának erősítenie kell a gyermeke önértékelését, dicsérni őt akkor is, ha nem érte el az általunk elvárt eredményt, de mégis megtette az ehhez szükséges erőfeszítéseket. Ha pedig „bünteti” a gyermeket, az csak és kizárólag a cselekvésre irányuljon, sohasem a gyermek személyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!