Életstílus

2016.04.10. 15:02

Villámdiéták és azok biztos mellékhatásai

Debrecen - Újév után a tavasz beköszönte a második olyan alkalom az évben, amikor sokakban megszületik az újbóli elhatározás, hogy változtatni akarnak életmódjukon.

Debrecen - Újév után a tavasz beköszönte a második olyan alkalom az évben, amikor sokakban megszületik az újbóli elhatározás, hogy változtatni akarnak életmódjukon.

Konkrétan: beindul a sokadik „fogyókúrás” gépezet, ami –ha nem elég óvatos a diétázó – bizony egészségre ártalmas is lehet. Sok nő veti bele magát a lelkesedéstől megrészegülve az interneten keringő „villámdiéták” valamelyikébe, ahol gyors és számottevő fogyást ígérnek a gyanútlan érdeklődőnek. A hiúságnak viszont borsos ára lesz: a meggondolatlan fogyókúra veszélyeivel és mellékhatásaival ugyanis senki nem számol.

A villámdiéta kockázatai

A „csodadiéták” egyoldalúságuk miatt bizonyos tápanyagtípusokat kizárnak az étrendből, így nem biztosítják a kiegyensúlyozott, egészséges tápanyag-bevitelt. Ennek következtében hiányállapotok alakulhatnak ki (fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványianyag-hiány). Az alapvető tápanyagok hiányában a szervezet leépül, gyengül az immunrendszer, fogékonyabbá válik a fertőző betegségekre. Az idő múlásával olyan mértékű energiahiány alakul ki, ami megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a megszokott napi tevékenységek elvégzését, állandósul a fáradtság, kimerültség, figyelemzavar, rossz közérzet. Mindez kihat a lelki egészségre is: szaporodnak a hangulatingadozások, ingerültség, dühkitörés, hisztériás roham léphet fel, vagy éppen ellenkezőleg: depresszió okozhat gondot. Emellett megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata, hormonális zavarok jelentkezhetnek, nő a csontritkulás veszélye, károsodhat a bőr és a haj, hajhullás, ráncosodás, a bőr megereszkedése, hámlása pedig további kísérőjelenség lehet.

Jó tudni: a gyors fogyás nem tesz jót senkinek, a táplálkozási szokások megváltoztatásával, az egészséges életmódra vonatkozó – szakemberek által meghatározott ajánlások betartásával – lehet csak biztonságosan és tartósan eredményeket elérni. Nem 3 hét alatt, de mellékhatások és veszélyek nélkül.

- Faar Ida -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!