2015.09.26. 08:01
Van pár tippünk, ha jó gulyást akar főzni
Háromféle gulyásleves receptjét osztjuk meg most önökkel, próbálják ki őket bátran, megéri!
Háromféle gulyásleves receptjét osztjuk meg most önökkel, próbálják ki őket bátran, megéri!
Recept: Marhagulyás
Hozzávalók (5-6 főre):
Elkészítése:
A felkockázott marhahúst a zsíron üvegesre pirított hagymára, paprikára, paradicsomra (lecsós alapra) tesszük, majd kifehéredésig sütjük. Ezután felöntjük vízzel, és akkor adjuk hozzá az evőkanálnyi fűszerpaprikát, sót, borsot, babérlevelet. Amikor a hús főzési idejéből annyi marad, amennyi a zeller, a karalábé, a sárga- és fehérrépa megpuhulásához szükséges, akkor kerülnek bele a kockára vágott zöldségek, majd a burgonya. Ez a gulyás lestyán- és zellerlevél hozzáadásával, valamint a beleszaggatott nokedlivel lesz tökéletes.
- Sigér Zsuzsanna és a téglási reformátusok receptje -
Csülkös babgulyás
Hozzávalók (5-6 főre):
Elkészítése:
A hagymákat és a zellert felkockázzuk, mangalicazsíron együtt pirítjuk az üveges állapottól picit tovább. A csülköt kivesszük a levéből, 2x2 centiméteres kockákra vágjuk, a levét nem használjuk fel. A felkockázott tarjával együtt rátesszük a hagymára, és fehéredéstől picit tovább pirítjuk. Amikor pici levet enged a hús, fűszerezzük, a kevésbé gyakorlottak félrehúzzák az ételt a tűzről. Só, bors, babérlevél és fűszerpaprika kerül bele, valamint a lestyán, majd a lecsós alap. Összekeverjük, és felöntjük vízzel. A bab belekerülhet megfőzve is (akkor később), de szerencsésebb együtt főzni a hússal. Közepes tűzön főzzük, és amikor ¾-es készültségben van a hús, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és a burgonyát. Készre főzzük, majd házi csipetkét vagy nokedlit szaggathatunk bele végül.
- Tóth Miklós és barátai receptje -
Szarvasgulyás
Hozzávalók:
Elkészítése:
A sütnivaló szalonnát zsírjára pirítjuk, majd pótoljuk 1-2 kanál zsírral, és abban dinszteljük a hagymákat. Picit később a zöldpaprikát és a héjától megfosztott paradicsomot is hozzáadjuk. Amikor a paprika üvegesre puhult, az egészet elkeverjük a fűszerekkel és a mustárral. Jöhet a hús, a csülök, majd felengedjük vízzel. Körülbelül félfővésben tesszük hozzá a zöldségeket, s már majdnem kész, amikor házi készítésű nokedlit szaggatunk bele. Tejföllel kínáljuk.
- Kovács Kata és barátai receptje -