Életstílus

2015.09.26. 08:01

Van pár tippünk, ha jó gulyást akar főzni

Háromféle gulyásleves receptjét osztjuk meg most önökkel, próbálják ki őket bátran, megéri!

Háromféle gulyásleves receptjét osztjuk meg most önökkel, próbálják ki őket bátran, megéri!

Recept: Marhagulyás

Hozzávalók (5-6 főre):

  • 1 kg marhahús
  • olaj vagy zsír
  • 1 kg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem)
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 3-4 vöröshagyma
  • 2-2 db paprika, paradicsom
  • néhány szem burgonya
  • só, fűszerpaprika, bors, köménymag, babérlevél
  • Igény szerint nokedli
  • Elkészítése:

    A felkockázott marhahúst a zsíron üvegesre pirított hagymára, paprikára, paradicsomra (lecsós alapra) tesszük, majd kifehéredésig sütjük. Ezután felöntjük vízzel, és akkor adjuk hozzá az evőkanálnyi fűszerpaprikát, sót, borsot, babérlevelet. Amikor a hús főzési idejéből annyi marad, amennyi a zeller, a karalábé, a sárga- és fehérrépa megpuhulásához szükséges, akkor kerülnek bele a kockára vágott zöldségek, majd a burgonya. Ez a gulyás lestyán- és zellerlevél hozzáadásával, valamint a beleszaggatott nokedlivel lesz tökéletes.

    - Sigér Zsuzsanna és a téglási reformátusok receptje -


    Csülkös babgulyás

    Hozzávalók (5-6 főre):

  • 1 füstölt sertéscsülök (előző este beáztatjuk)
  • 60 dkg füstölt tarja
  • mangalicazsír
  • 3 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej zeller
  • 3-4 szál sárgarépa, ugyanannyi petrezselyem
  • só, bors
  • lestyán
  • babérlevél
  • 3-4 paprikából, paradicsomból lecsóalap
  • fél kg tarkabab (előző este beáztatjuk)
  • Elkészítése:

    A hagymákat és a zellert felkockázzuk, mangalicazsíron együtt pirítjuk az üveges állapottól picit tovább. A csülköt kivesszük a levéből, 2x2 centiméteres kockákra vágjuk, a levét nem használjuk fel. A felkockázott tarjával együtt rátesszük a hagymára, és fehéredéstől picit tovább pirítjuk. Amikor pici levet enged a hús, fűszerezzük, a kevésbé gyakorlottak félrehúzzák az ételt a tűzről. Só, bors, babérlevél és fűszerpaprika kerül bele, valamint a lestyán, majd a lecsós alap. Összekeverjük, és felöntjük vízzel. A bab belekerülhet megfőzve is (akkor később), de szerencsésebb együtt főzni a hússal. Közepes tűzön főzzük, és amikor ¾-es készültségben van a hús, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és a burgonyát. Készre főzzük, majd házi csipetkét vagy nokedlit szaggathatunk bele végül.

    - Tóth Miklós és barátai receptje -


    Szarvasgulyás

    Hozzávalók:

  • 1 kg szarvashús
  • közepes méretű füstölt csülök (beáztatva)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1-2 evőkanál zsír
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • csipetnyi őrölt kömény
  • 3 szem borókabogyó
  • 1 zöldpaprika, 1 kisebb paradicsom
  • csapott teáskanál mustár
  • 30-40 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé)
  • Elkészítése:

    A sütnivaló szalonnát zsírjára pirítjuk, majd pótoljuk 1-2 kanál zsírral, és abban dinszteljük a hagymákat. Picit később a zöldpaprikát és a héjától megfosztott paradicsomot is hozzáadjuk. Amikor a paprika üvegesre puhult, az egészet elkeverjük a fűszerekkel és a mustárral. Jöhet a hús, a csülök, majd felengedjük vízzel. Körülbelül félfővésben tesszük hozzá a zöldségeket, s már majdnem kész, amikor házi készítésű nokedlit szaggatunk bele. Tejföllel kínáljuk.

    - Kovács Kata és barátai receptje​ -


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!