Sportösztöndíj, költségvetés, foglalkoztatás: erről volt szó a megyei közgyűlésen

Sportösztöndíj, költségvetés, foglalkoztatás: erről volt szó a megyei közgyűlésen
© Fotó: Matey István, archív
Ebes – A község meghívására Ebesen ülésezett a megyei önkormányzat közgyűlése.

A fiatal település értékeiről is szólt, valamint jó kezdeményezésnek tartja a kihelyezett ülést Szabóné Karsai Mária, Ebes polgármestere, aki a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat pénteki közgyűlésén fogadta a képviselőket a község polgármesteri hivatalának tanácstermében. Bodó Sándor országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés előző elnöke is üdvözölte a megjelenteket, s utalt egyebek közt arra a változásra, ahogyan az intézményfenntartó megyéből fejlesztő megye lett.

A hagyományokhoz híven most a február hónap megyei kronológiáját villantotta fel képekben, sőt zenében is Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a megyei levéltár vezetője. 1838 februárjához köthető például a Hajdúkerület azon eseménye, hogy V. Ferdinánd engedélyezte a pecsétje használatát.

Ebes község bemutatkozó prezentációját követően a képviselők rátértek a napirendi pontokra, elsőként a 2015. évi költségvetési rendeletüket módosították: 23,9 millió forint összeggel nőtt az egyéb működési kiadások között szereplő általános tartalék. A közgyűlés a megyei önkormányzat feladatrendszerének átalakítása ellenére – az önkormányzat teherbíró képességét figyelembe véve – továbbra is arra törekszik, hogy támogassa azokat a megyében élő sportolókat, akik tanulmányaikban és sporteredményeikben is kiemelkedő teljesítményt érnek el. Ennek érdekében a közgyűlés sportösztöndíj rendszerének fenntartása mellett döntött azzal, hogy fedezetként évente a költségvetésében egymillió forint összeget biztosít. Odaítélésére májusban kerülhet sor, ezt megelőzően pályázat kiírása szükséges az elfogadott szabályzatnak megfelelő tartalommal – fogadta el a testület.

Kereslet és kínálat

Ezt követően egy, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által kezelt hazai decentralizált forrásokra kötött támogatási szerződést módosítottak oly módon, hogy egy hátralékos cég részletfizetését új szerződéssel lehetővé tették.

A Terület- és településfejlesztési Operatív Program keretében a megyei önkormányzat a kormányhivatallal konzorciumban csatlakozik a megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések elnevezésű pályázati felhíváshoz. Ennek lényege, hogy 2666 álláskereső, valamint a megye vállalkozásainak igényeit felmérve és összehangolva támogatják a foglalkoztatást. Ezt a kezdeményezést is egyhangúan elfogadták, sőt nagyon pártolták a képviselők.

HBNEbes.
HAON.HU


hirdetés