Debrecen hírei

2019.01.08. 14:51

Jogerős ítélet született az ittas gázoló ügyében

Debrecen - A Debreceni Törvényszék 2019. január 8-án hirdetett ügydöntő határozatot annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki Debrecenben, a Böszörményi úton a sebesség túllépése miatt egy balra ívelő kanyart nem tudott bevenni, sodródni kezdett, a gépkocsival felszaladt az útpadkára, és az ott tartózkodó sértetteket elütötte - közölte a Debreceni Törvényszék.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék 2019. január 8-án hirdetett ügydöntő határozatot annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki Debrecenben, a Böszörményi úton a sebesség túllépése miatt egy balra ívelő kanyart nem tudott bevenni, sodródni kezdett, a gépkocsival felszaladt az útpadkára, és az ott tartózkodó sértetteket elütötte - közölte a Debreceni Törvényszék.

A baleset következtében egy 28 éves férfi a helyszínen életét vesztette, egy 19 éves lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, melyek maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyultak.

A másodfokú bíróság a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és ittas járművezetés vétsége ügyében a Debreceni Járásbíróság által 2018. április 9-én hozott ítéletet S. Á. vonatkozásában helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság S. Á. elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 3 év 10 hónap fogházbüntetéssel és 4 év közúti járművezetéstől eltiltással sújtotta. A másodrendű vádlott vonatkozásában – tekintettel arra, hogy a nyitva álló határidőn belül jogorvoslati kérelem nem érkezett – az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett.

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint a két vádlott 2016. május 31-én egy debreceni garázs előtt találkozott, ahol szeszes italt fogyasztottak. Innen éjfél után indultak el úgy, hogy a másodrendű vádlott – aki tudott arról, hogy S. Á. alkoholt fogyasztott – megkérte az elsőrendű vádlottat, hogy vezessen. Egy ideig kocsikáztak, több helyen megálltak. A baleset helyszínéhez 02 óra 40 perc körül érkeztek, az elsőrendű vádlott ekkor 95-100 km/h sebességgel közlekedett a Böszörményi úton a Mester utca felől egy benzinkút irányába. A sebesség túllépése miatt a balra ívelő kanyart nem tudta bevenni, sodródni kezdett, a gépkocsival felszaladt az útpadkára, és az ott tartózkodó sértetteket elütötte. A gépkocsi egy fának ütközve a tetejére borulva állt meg. A baleset következtében egy 28 éves férfi a helyszínen életét vesztette, egy 19 éves lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, melyek maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyultak.

A tárgyaláson elhangzott szóbeli indokolásában Dr. Nagy Antal a tanács elnöke elmondta, hogy az elsőfokú bíróság betartotta a rá irányadó eljárási szabályokat és kifogástalan tényállást állapított meg, amelynek kiegészítése sem szükséges. A büntetés kiszabását illetően a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg az ittas járművezetés vétsége 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A halmazati büntetéskiszabás elveire figyelemmel az így kiszabható szabadságvesztés középmértéke 4 évben határozható meg. Dr. Nagy Antal hangsúlyozta, hogy a másodfokú bíróság egyetértett az elsőfokú bíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével, azok nyomatéka megfelelően lett értékelve akkor, amikor a középmértéket el nem érő, de ahhoz közelítő fogházbüntetés kiszabásával és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítéléssel elérhetőnek látta a büntetés célját, azaz a megelőzés általános és speciális elveinek érvényre jutását.

A tanács elnöke indoklása során kifejtette, hogy a vádlott rendkívüli felelőtlenségről tett tanúbizonyságot akkor, amikor vezetői engedély és kellő tapasztalat híján, szervezetében alkohollal vezetésre vállalkozott és ennek során áthágva az alapvető óvatosság követelményeként is előírható sebességhatár betartását, annak majd kétszeresével haladva elvesztette uralmát a járműve fölött, ezáltal egy ember halálát, egy ember maradandó fogyatékosságát, illetőleg a vele egy személygépkocsiban utazó vádlott társa súlyos sérülését okozta.

A Debreceni Járásbíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!