Debrecen hírei

2018.11.17. 13:36

Öröksége alkotások kötőanyaga

Debrecen - A tárlat érzékelteti azt a szellemiséget, mely Makoldi művészetén is átsugárzott: a magyar szerves gondolkodást.

Debrecen - A tárlat érzékelteti azt a szellemiséget, mely Makoldi művészetén is átsugárzott: a magyar szerves gondolkodást.

MaGeRő. Makoldi Sándor hatása kortárs alkotókra címmel nyílik kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában november 21-én (szerdán), 16 óra 30 perckor. A szervezők a művész barátai, tanítványai, tisztelői képző-, ipar és fotóművészeti alkotásaiból válogattak. A debreceni MAG csoport alkotói köre képezi a kiállítók zömét, mely több alkalommal is bemutatkozott már Debrecenben, legutóbb 2014-ben.

A megjelenteket ezúttal Mazsu János, Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke köszönti. A tárlatot Vetró Mihály nemezműves, a népművészet ifjú mestere nyitja meg.

Az esemény rendhagyó könyvbemutatóval kezdődik: Szénási Miklós ismerteti Horvát István Jászok című 1829-ben megjelent művének betűhív kiadását. Az ünnepélyen közreműködik Galánfi András Kossuth-díjas előadóművész, a népművészet mestere, is. Kapcsolódó programként vetítik Mudry Péter Az égigérő fénykápolna című filmjét január 4-én, 17 órakor. Majd tárlatzáró beszélgetést szerveznek január 10-re 17 óra 30 perces kezdettel.

Erkölcsi alapállás

A Belvárosi Galéria ez évi programjának meghatározó eleme a tavaly júliusban elhunyt Makoldi Sándor festőművészre való emlékezés. Két kiállítással adóztak kivételes szellemi teljesítményének: januárban az Újraírt népművészet című csoportos tárlaton a mester és szellemi köre kortárs népművészeti alkotásait mutatta be. Ez a kiállítás most a felújított Hagyományok Házában látható.

A mostani számos műfajágazatot, illetve alkotói területet felvonultató válogatás legfőbb tanulsága, hogy Makoldi Sándor hatása tágabb környezetére nem közvetlen, hiszen nem formai, vagy stiláris rokonság köti össze a MaGeRő résztvevőit. A hatás a személyes példából, a közös szemléletmódból és örökségből, valamint az erkölcsi alapállásból fakad.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!