Debrecen hírei

2018.03.19. 19:05

Mindent a kéznek, s a fülnek!

Debrecen - Hangszeren játszani hívnak, de nem a „klasszikus” értelemben.

Debrecen - Hangszeren játszani hívnak, de nem a „klasszikus” értelemben.

Háromszáz négyzetméternyi hangszer-játszótér, a szomszédságában egy terem, melyben egymást érik az ismert popzenészek és zenei szakemberek interaktív előadásai – a Belmondo énekese, Czutor Zoltán például rendhagyó énekórát tart, de lesz élő xilofon, elektronikus kalandozás, gitártörténelem Beatles-től a Wellhellóig – ezt jelenti a Hangszert a kézbe – EXTRA! a debreceni Belvárosi Közösségi Házban. A március 20-a és 24-e között tartandó ingyenes program kínálatán végigfuttatva a szemünket, egy pillanatig nem kételkedünk a szervező szavaiban: a gyerekek úgy szabadulnak be a rendezvényhelyszínekre, mint a cukorkaboltba. Eddig 44 ezeren vettek részt a könnyűzene-tanulást népszerűsítő eseményen, Debrecenben másodjára élvezhetik az érdeklődők, ez lesz a 16. állomás – tudtuk meg Andrásik Remótól, a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) főtitkárától a hétfői tájékoztatón. Elmondta, a legutóbbi felmérések alapján, hazánk zenei analfabétának számít. – A lakosság fele nem tudja objektíven eldönteni egy-egy zenéről, hogy jó, tehát minőségi vagy sem. Sokan nem ismerik fel a hallott dalban a hangszereket. A végzős gimnazista diákok nagy része egy kerek mondatot nem tud megfogalmazni a kedvenc számáról. A legnagyobb tanulásra hívószó a könnyűzene, bár ez nem helyes kifejezés; a világon mindenhol modern zenének nevezik. A program sikere bizonyítja, hogy a fiatalok szívesen játszanak hangszereken, felnőtteken, főként a szülőkön múlik, hogy adnak-e lehetőséget erre vagy megelégszenek az informatikai kütyükkel. Utóbbi elmagányosít, utóbbi közösséget formál. Míg rajtunk – a zenei szakembereken, város- és államvezetőkön – az múlik, hogy képesek leszünk-e a gyerekek számára vonzó oktatási metódust megalkotni – fejtette ki.

Zeneoktatás felsőfokon

Debrecen élen jár e törekvések tekintetében. Erről Komolay Szabolcs szólt. A kulturális alpolgármester említést tett a könnyűzene-tanulást közel három évtizede szolgáló Rocksuliról. Reményét fejezte ki, hogy a mostani programon sokan kapnak kedvet a hangszeres játékhoz és közülük többen választják később a professzionális komolyzenei pályát a Zenedében majd a Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Karán fejlődve.

De ha csak annyi eredménye lesz, hogy jól érzik magukat és hobbiként hangszert vesznek a kézbe, már elérte a kezdeményezés a célját. A zenét tanuló fiatalok ugyanis – több kutatás bizonyítja – színesebb egyéniségekké válnak, kreatív, könnyebben összpontosító felnőttek lesznek. A politikus beszámolt a város kulturális stratégiájának bővítési tervéről is: a könnyűzenei fejezet megírásába bekapcsolódik az egyetem, a HANOSZ és a Debreceni Művelődési Központot vezető Jantyik Zsolt is.

Minikonferencia a jövőért

Dr. Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Karának dékánja arról beszélt, hogy a DE megtette az első lépéseket a könnyűzenei képzés felsőoktatási szintre emelése érdekében: a tanév második szemeszterében, a Füredi úti épületben, szabadon választott kurzuson tanulhatnak könnyűzenét a hallgatók. A közel harminc résztvevő várhatóan május második felében egy gálakoncerten ad majd számot a megszerzett tudásról. Ismertette: a programhoz kötődve, „Debrecenben a könnyűzene oktatásáról” címmel minikonferenciát rendeznek a Zeneművészeti Karon szerdán.

HaBe


Programok

Keddtől szombatig, reggel fél kilenctől este hat óráig ingyenes látogatható a zenei játszótér, azaz hangszerkiállítás a Belvárosi közösségi Házban, ahol betekintést nyerhetnek a dob és ütőhangszeres, a gitáros és basszusgitáros, a billentyűs, a népi és klasszikus hangszerek, az elektronikus zenei, valamint a stúdiós szekciókba. Ugyancsak ingyenes a Hangszert a kézbe – EXTRA! eseménysorozat 16 rendhagyó énekórája, 7 hangszeres és hangtechnikai kurzusa, illetve több koncert, ám ezekre az alábbi e-mail címen kell jelentkezni: [email protected]. Telefon: 52/413-939

További információk a rendezvényről a Facebookon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!