Debrecen hírei

2018.03.25. 19:09

Körmenet a nagyhét előtt

Debrecen - Közösen készültek húsvétra a debreceni keresztény egyházak elöljárói és a hívők.

Debrecen - Közösen készültek húsvétra a debreceni keresztény egyházak elöljárói és a hívők.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően virágvasánap délutánján idén is közös belvárosi körmenetet tartottak a debreceni keresztény egyházak képviselői, a hívek és a város vezetője. A több száz embert megmozgató esemény első helyszíne a debreceni Csapó utcai bevásárlóközpont előtti tér volt, ahol a műsor a debreceni népi együttesekhez tartozó lányok körtáncával, énekével kezdődött. Aztán Papp László, Debrecen polgármestere kapott szót, aki elmondta, hogy Európában manapság sokat vitatkoznak arról, hogy jövőnk tervezésekor kell-e a keresztény értékekre, hagyományokra gondolni, építeni. Úgy vélte, hogy ez Debrecenben nem kérdés, a válasz mindenképpen igen.

Ezután a virágvasárnapi bibliai történetet dr. Fekete Károly református püspök és Asztalos Richárd evangélikus püspöki helynök idézte fel. A folytatásban barkaágakat szentelt, – katolikus liturgia szerint – Palánki Ferenc római katolikus püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, majd a Kuckó Művésztanya színészei eljátszották Jézus Jeruzsálembe való megérkezését.

Az ünnepi menet ezután a Kossuth térre indult, aztán a Csonkatemplom – Kormányhivatal – Szent Anna Főszékesegyház – Csokonai Színház – Városháza – Kossuth tér útvonalon haladt. A kereszthalált a régi Városháza előtt játszották el.

A bibliai keresztútjáráson az elmélkedéseket Piros Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő olvasta fel.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!