Bulvár, celeb

2008.09.04. 13:39

Védett ürgét főzött Bangó Mragit?

<p>Ürgepörköltet készített vacsoravendégeinek szerda este az egyik kereskedelmi televízió főzőműsorának házigazdája – derült ki a műsor beharangozójából.</p>

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy az ürge 1982 óta védett állat. Tíznél több ürge elpusztítása bűncselekménynek, kevesebb állaté természetvédelmi szabálysértésnek minősül.

Védett állatokból – ürgékből - készül az a pörkölt, melyet szerda este az egyik televíziós kereskedelmi csatorna főzőműsorában tálalt fel vendégeinek az egyik versenyző.

Az ürgét (Spermophilus citellus) 1982-ben nyilvánították védett állattá. Az élőlény elterjedési területének nyugati határa Magyarországra esik. A hazai állomány az ürge számára alkalmas élőhelyek visszaszorulásával erősen lecsökkent. A faj szerepel az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelveiben, valamint a berni egyezmény fokozottan veszélyeztetett fajokról összeállított listáján is. Az ürge elpusztítása és az ürgével kapcsolatos bármely engedély nélküli tevékenység jogsértő cselekménynek minősül.

Az ürge pénzben kifejezett értéke ma 10 ezer forint. Amennyiben a főzőműsorban feltálalt ürgék száma nem haladja meg a tizet, a tevékenység természetvédelmi szabálysértésnek minősül, ha tíznél többet, az már bűncselekménynek számít. A televíziós képsorok alapján a területileg illetékes nemzeti park igazgatósága természetvédelmi szabálysértésért eljárást kezdeményez, az illetékes természetvédelmi hatóság pedig természetvédelmi bírságot szab ki.

Szabálysértési eljárás esetén a maximálisan kiszabható pénzbírság 150 ezer forint, a természetvédelmi bírság mértékét kormányrendelet határozza meg. Amennyiben a műsorban elpusztított ürgék száma meghaladja a tizet, a rendőrség természetkárosítás miatt büntetőeljárást indít a vétkes ellen, aki akár szabadságvesztéssel is sújtható.
- KvVm Sajtóiroda -

Bangó Margit a Blikknek elárulta, csak az étlap volt vicces, az ürgepörkölt valójában csirkéből készült.

További cikkek:
· Sztárok bikiniben Bikinis sztárok 2008.05.13. A 10 legszexisebb bikinis celeb 2008.05.27. Kelly Brook a legszexisebb bikinis bombázó 2008.05.21.
· Meghalt Dr. Dre húszéves fia
· Sztárok fej nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!