Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.05. 18:50

Lassú szívás Muhiban

<p>Muhi - Szombat délután Lassúsági Pipaszívó Versenyt tartottak Muhiban. Első hallásra abszurd, de komoly hagyományokkal találkoztunk. Egy biztos: az igen pihent emberek sportja.&#160;<DIA alt="Lassú szívás Muhiban 2008.07.05." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Lass__sz_v_s_Muhiban_2008_07_05_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Lassú szívás Muhiban 2008.07.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A délután háromra meghirdetett verseny főszervezője, Herperger Sándor, a Borsod Pipa Klub elnöke segített tudatlanságunk eloszlatásában, már ami a pipalassúsági versenyeket illeti. Nagy hagyományokkal rendelkezik ez a "sport", bár a szövetségbe csupán 15 éve tömörültek a hazai pipaszívók. A lényeg: az nyer, aki a három gramm dohányt a leghosszabb idő alatt szívja el. Egyszerűnek hangzik, de mint megtudtuk, komoly edzésmunka áll egy-egy jobb eredmény mögött.

Magyarországról eddig hárman lettek világbajnokok, a 2006-os győztes Trubacs Tivadar is részt vett a Muhi Művelődési Házában megtartott pontszerző versenyen, két éve három óra, három perces eredménnyel lett a világ legjobbja. Az eddigi leghosszabb pipázás három óra tizennyolc percig tartott, ami valljuk nem semmi. Már az is csoda, ha valaki egy asztal mellett ennyi időt el tud tölteni, Hersperger Sándor elmondta, hogy komoly koncentrációt igényel, hogy ne aludjon be a dohány a pipában. A versenyen ötvennégyen vettek részt, férfiak és -meglepő módon- nők vegyesen.
Idén a világbajnokság a németországi Würselenben lesz, ahol 1876 óta szívják lassan a pipadohányt, jövőre Debrecen ad otthont a pihent versenynek.

A külső szemlélődőnek nem túl izgalmas versenyt, néha kopogtatás hangja töri meg. A tömő ütemes asztalhoz ütésével búcsúztatják a minden esetben a kieső versenyzőt, akinek bealudt a dohánya.

Eredmények:

Nők: Pócsi Beáta (1 óra 18 perc)

Férfiak: Féber János (1 óra 45 perc)

Csapat: Aranyfüst

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!