Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.02. 09:35

Ez már a mai csúcstechnika

<p>Miskolc - A legkorszerűbb képzés és csúcstechnika várja a Térségi Integrált Szakképző Központokba a diákokat és felnőtteket. A miskolcit tavaly novemberben adták át.</p>

Múlt év novemberében adták át a Miskolc Térségi Integrált Szakképző Központot (MITISZK) az Andrássy Gyula Szakközépiskola közvetlen közelében. Az országban közel húsz hasonló intézmény működik, Miskolcon a beruházás 1,1 milliárd forintba került. A TISZK-ek létrehozására, működtetésére, infrastruktúrájának fejlesztésére a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Programja (HEFOP) pályázatai adtak lehetőséget.

Csúcstechnika

Ma Magyarországon 1100 helyen folytatnak szakképzést, sokszor elavult tudással, korszerűtlen, idejétmúlt eszközparkkal. A magyar gazdaság azonban csak korszerű tudással rendelkező szakemberek révén képes fejlődni, hangzott el az intézmény ünnepélyes átadásán.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára kiemelte, 2004-ben uniós forrásból kezdték el a szakképző központok létrehozását, amelyek koncentrálják a tudást, a technikát, a feltételeket. A MITISZK kivizelezése 2006-ban indult el, amelynek köszönhetően az Andrássy Gyula Szakközépiskola régi műhelyépülete teljesen megújult. A teljes épületgépészeti rendszert is korszerűsítették, a képzőhelyekre pedig csúcstechnológiát képviselő berendezéseket telepítettek mintegy 450 millió forint értékben.

Mihalik László, az Andrássy Gyula Szakközépiskola igazgatója elmondta: a pályázati kiírás a gépészetre és a kereskedelem-marketingre szólt, ehhez hozzátették az informatikát és az elektrotechnikai területet is, így ennek megfelelően álltak össze az iskolák.

Igények szerint

Az országban már több megyében felépült és átadott TISZK-ek a szakképzés hatékonysága és minőségének javítása céljából jöttek létre, fogalmazott Szabó Dezső, a MITISZK ügyvezető igazgatója. A központokban a tanulókat megfelelő technikai háttér, mondhatni csúcstechnika várja, melyet egy-egy szakközépiskola nem tudott volna biztosítani, hisz a központi képzőhelyen vannak olyan gépek és berendezések is, melyek 40-50 millió forintos értéket képviselnek. A MITISZK elsősorban a partnerintézmények képzési igényeit elégíti majd ki, de szeretne megfelelni a munkaadók elvárásainak is.

Mi a TISZK?
A TISZK új szervezeti és irányítási formát kialakító, hat-nyolc szakképzést folytató intézmény fenntartóinak konzorciumi együttműködésével létrejövő nonprofit központ, amely iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli szakképzés folytatásával, a gazdasághoz közeli, a munkaerő-piaci igényeket rugalmasan követni tudó szakképzéssel, a szakképzéshez szükséges korszerű infrastruktúrával megteremti a régió lakossága számára az egész életen át tartó tanulás feltételeit. A TISZK-en belül megvalósulhat az iskolai rendszerű szakképzés mellett a felnőttképzés, a rész-szakképesítések megszerzésének lehetősége, a hátrányos helyzetű, a roma, a fogyatékkal élő fiatalok szakképzésbe való beléptetése és lemorzsolódásuk csökkentése, esélyegyenlőségük javítása, a tanulók és a felnőttek szakképzésbe történő ki- és visszalépésének elősegítése. Az integráció elősegíti a vizsgarendszer egységesítését, megteremtve a TISZK intézményei között az azonos mérés-értékelés feltételeit.
Hogyan jött létre a MITISZK?

Miskolc önkormányzata 2004. szeptember 30-án – konzorciumot alapítva Mezőkövesddel, Tiszaújvárossal, valamint a Miskolci Egyetemmel – kapcsolódó pályázatokat adott be:
• HEFOP 4.1.1 Térségi Integrált Szakképző Központ infrastruktúrális feltételeinek javítása
• HEFOP 3.2.2 Térségi Integrált Szakképző Központok kialakítása címmel.

Az elnyert támogatások nagysága:
• HEFOP 4.1.1-P.-2004-10-0030/1.0 pályázaton 755.619.739 forint
• HEFOP 3.2.2-P.-2004-10-0011/1.0 pályázaton 355.687.500 forint

A 4.1.1 pályázathoz szükséges 6,25 százalék önerőt a miskolci önkormányzat biztosította: 50.374.650 forint (ebből 20.149.860 forintot a saját költségvetés terhére, 30.224.790 forintot pedig a BM EU Önerő Alapra benyújtott pályázatból.!
A HEFOP 4.1.1 pályázat szerinti központi képzőhely az Andrássy Gyula Szakközépiskola tanműhelyének a MITISZK Kht. számára átadott részéből - felújítással és bővítéssel - alakították ki.

A MITISZK partnerintézményei
- Andrássy Gyula Szakközépiskola, Miskolc
- Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola, Miskolc
- Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola, Miskolc
- Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola, Tiszaújváros
- Kandó Kálmán Szakközépiskola, Miskolc
- Miskolci Egyetem
- Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola, Miskolc
- Széchenyi István Szakképző Iskola, Mezőkövesd
Kronológia
A központi képzőhely kialakításának fontosabb eseményei:
- Engedélyes terv készítése: 2004. 08.
- Kiviteli terv készítése: 2004. 10. 15.
- Közbeszerzési felhívás önkormányzati jóváhagyás utáni közzététele: 2006. 06.
- Kivitelező megbízása, szerződéskötés: 2006. 09. 26.
- Építési munkák megkezdése: 2006. 09. 27.
- Építés szerződés szerinti befejezése: 2007. 05. 31.
- Gépek, berendezések beszerzése: 2007. 05-09.
- Beüzemelés, betanulás: 2007. 06-09.
- Próbaüzem megkezdése: 2007. 09. 01.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!