Autó - Motor

2013.05.02. 13:48

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban

Budapest, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, március után áprilisban is: az év negyedik hónapjában 4623 új személygépkocsi került forgalomba, 7,8 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Budapest, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, március után áprilisban is: az év negyedik hónapjában 4623 új személygépkocsi került forgalomba, 7,8 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) csütörtökön közölte, hogy az év első négy hónapjában 17 180 új autót helyeztek forgalomba, 6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Hasonló számokat közölt csütörtökön a JATO Dynamics is.

Az MGE azt várja, hogy éves összehasonlításban folyamatosan mérséklődik majd az elmaradás és várhatóan az év második felére meg fog valósulni az előre jelzett kismértékű növekedés.

Az értékesítésben a továbbra is jelentős arányt képviselő céges vásárlások számottevő mennyiségi bővülése ugyanakkor nem várható, de kismértékű növekedésre itt is lehet számítani. 2013-ra a magánvásárlók lassabb visszatérése mozdíthat elsősorban a piacon, amelyhez a gépjármű finanszírozás élénkülése is szükséges. Az MGE szerint a szakma szolgáltatási színvonalának fennmaradásához legalább havi 7000 új személyautó forgalomba helyezése lenne szükséges.

Áprilisban 724 kis haszonjárművet helyeztek forgalomba, ez árnyaltnyi növekedés 2012 azonos időszakához képest, január-áprilisban pedig 3003 ilyen jármű került forgalomba, 15 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

A nagy haszonjárművek piacán emelkedést vár az MGE 2013 végére az első negyedévi többlet alapján, és úgy véli, hogy a nagy haszonjármű piac motorja továbbra is a nemzetközi fuvarozásban működő vállalatok gépjármű cseréje, illetve flottáik bővülése marad. Áprilisban 409 nagy haszonjárművet helyeztek forgalomba, ami 17 százalékos növekedés. Az első négy hónapban ennek csaknem kétszeresével, 30 százalékkal emelkedett ebben a szegmensben a forgalomba helyezett járművek száma.

Áprilisban 285 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 8,4 százalékkal többet mint egy éve, és január-áprilisban is 5,4 százalékos emelkedést regisztráltak éves összehasonlításban. Az MGE ugyanakkor megjegyzi, hogy a motorkerékpár piacot érinti legsúlyosabban az értékesítési válság.

A JATO Dynamics legfrissebb áprilisi új autó forgalomba-helyezési összesítése szerint 2013 áprilisában összesen 6652 darab új személygépkocsi, valamint 730 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszon-gépjármű került forgalomba. Az év első négy hónapjában összesen 17 284 új személyautó és 2997 új kis haszonjármű került a magyar utakra.

A személygépjárműveknél ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly áprilisi számoknál 8 százalékkal magasabb. Az első négy hónap összesítésében 6 százalékkal kevesebb autó került forgalomba, mint a megelőző év azonos időszakában. A kis haszongépjárművek esetén az előző év áprilisi eredményeihez képest nem történt változás, az első négy hónapot figyelembe véve a számok 16 százalékkal alacsonyabbak.

Áprilisban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt, 608 darabbal, s a 2013-as évben április hónappal bezárólag is a Ford került ki győztesen 2261 darabos összforgalomba-helyezéssel, amellyel a hazai piac 13 százalékát sikerült lefednie a márkának.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!