A hüllőtartás ábécéje

2019.06.04. 14:00

Mit tegyünk, ha sisakos kaméleont akar a gyerek?

A hüllők nagyon érzékenyek a hőfokra, a legtöbb fajnak biztosítani kell a megfelelő páratartalmat is.

Sokan nem tudják, hogy a hüllők és a kétéltűek tartása hogyan is zajlik, mennyi munkával jár. Éppen ezért, amikor a szülők meghallják, hogy a gyermekük gekkót, kígyót szeretne otthon tartani, akkor bizony legtöbbször jönnek az ellenérvek. Vajon tényleg ennyire nehéz egyes fajok tartása?

Extrém kinézet

Tóth Ádám Péter, az E-pet kisállat-kereskedés szakembere szerint egyáltalán nem kell félnünk a hüllőktől, egyszerűen meg kell ismernünk közelebbről a világukat, szokásaikat, így könnyebben elfogadhatjuk őket. Igaz, még ma is extrém háziállatoknak számítanak, ettől függetlenül nagyon népszerűek, főleg a fiatalok körében. – A leopárd­gekkó sokak kedvence, ami nem meglepő, hiszen igen egyszerű a tartása a többi fajéhoz képest, barátságosak, nem nőnek túl nagyra, ezáltal nem is szükséges nekik nagyobb helyet szorítanunk a lakásban. Valamint a sisakos kaméleon felől is többen érdeklődnek; kicsit körülményesebb élőlény, sok mindenre érzékeny, de mivel színét előszeretett változtatja, extrémebb a kinézete, többek szívét azonnal elnyeri – vette számba a fő kedvenceket.

Tisztítás, fertőtlenítés

A szakember úgy véli: az első és legfontosabb, hogy az alapvető felszerelésekhez hozzájussunk. A hüllők nagyon érzékenyek a hőfokra, a legtöbb fajnak biztosítani kell a megfelelő páratartalmat is. Emellett elengedhetetlen, hogy változatosan étkezzenek, elég vitamin legyen a táplálékukban, valamint a megfelelő izzók is be legyenek szerezve, amelyek az optimális fénnyel tudják majd ellátni őket. – Ha valaki azon tanakodik, milyen hüllőt is válasszon, annak a gekkókat ajánlanám. Ha elérik a féléves kort, akkor elég lesz egy héten egyszer megetetni őket, viszonylag ritkán kell takarítani a helyüket.

A leopárdgekkó barátságosnak számít, de nem minden hüllő kezes bárány – mutatott rá Tóth Ádám | Fotó: Matey István

Természetesen a kellő foglalkozást ezen egyedek is igénylik, az ürüléket naponta el kell távolítani, emellett havonta egyszer ecetes vízzel ki kell mosni a terráriumot, ami egyszerre fertőtlenít és szagtalanít. Továbbá előnyükre szolgáljon, hogy a rágcsálókhoz képest nincs szaguk, jóval kevesebb betegséget terjesztenek – tette hozzá.

Kellemes légkör

Továbbá a szakember felhívta a figyelmet, hogy a hüllőknél nagyon fontos a speciális izzó megléte, hiszen hiányában a kalcium és a D-vitamin nem tud beépülni az állat szervezetébe, ezáltal hamar meg is betegedhet. Illetve oda kell figyelni a mozgásukra, étkezésükre, mivel nagyon nehezen lehet náluk megállapítani, ha betegek. Amikor már látható, hogy gyengébbek, nem a megszokott módon mozognak, változott az étvágyuk, akkor a háttérben nagyobb baj lehet. – A kaméleonok átlagos életkora nem éppen mondható hosszúnak, 4-5 évet élhetnek maximum, ezzel szemben a leopárdgekkó akár 10-20 évig is a család tagja lehet.

Ahhoz, hogy kellemes légkört biztosítsunk nekik, mindenképpen világos helyen kell tartanunk őket, de semmiképpen ne tűzzön rájuk a nap, hiszen a terrárium könnyen felmelegedhet.

„A kaméleonok nem a legbarátságosabb állatok, nem véletlen változtatják a színüket. Ki nem állhatják, ha megzavarják őket, éppen ezért a nyugodtabb közeget kedvelik, míg a szakállas agámák és a gekkók szeretik a körülöttük lévő mozgást”

– hívta fel a figyelmet.

Szoros kapcsolatot ne várjunk

A gazdik nem véletlenül vásárolnak állatot, szeretik simogatni, kézbe venni őket. A szakértő ezért is ajánlja inkább a felnőtteknek a kaméleont, hiszen az egyed számára még az is túlzott stresszt jelent, ha figyelik. – A leopárdgekkók akár önkényesen fel is másznak az emberek kezére, ha éppen jobb hangulatukban vannak. Viszont szorosabb kapcsolatot ne várjunk a hüllőktől, tudják, hogy honnan jön a táplálék, figyelnek, ha meglátják a kezünkbe a dobozt, amiben a tücskök, sáskák, egyéb rovarok helyet kapnak, de szeretetet nem nyújtanak, tehát nem alakul ki komolyabb kötődés – mondta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!